Od papeževega obiska v Avstraliji pričakujejo predvsem opravičilo za spolne zlorabe. Foto: EPA
Od papeževega obiska v Avstraliji pričakujejo predvsem opravičilo za spolne zlorabe. Foto: EPA

Papež, ki se v Avstraliji udeležuje svetovnih dni mladih, se je v Sydneyju srečal s približno 50 vodji drugih krščanskih veroizpovedi v državi, pravoslavci, protestanti in anglikanci, in jih pozval k enotnosti v veri. "Gibanje za združitev vseh krščanskih veroizpovedi je na kritični točki, zato moramo stopiti skupaj," je povedal papež.

Ob tem je Benedikt XVI. sprejel tudi predstavnike drugih ver, med njimi tudi judovske in muslimanske, in poudaril vlogo religij pri ohranjanju miru. "V Avstralijo sem prišel kot veleposlanik miru," je dejal papež in dodal, da je vesel srečanja s tistimi, ki imajo enako željo po miru v svetu.

Danes križev pot, v nedeljo maša
Papež je v Avstralijo prišel na svetovne dni mladih, njegove dejavnosti pa so se začele v torek, ko ga je v sydneyjskem pristanišču pričakalo na tisoče mladih romarjev z vsega sveta. Danes se bo papež udeležil začetka križevega pota, vrhunec njegovega obiska pa bo maša, ki jo bo v nedeljo daroval na hipodromu v Sydneyju in ki naj bi se je udeležilo milijon in pol ljudi.

Opravičila še ni bilo
Kljub obljubi, da se bo papež opravičil za spolne zlorabe otrok, ki so jih storili duhovniki avstralske Cerkve, tega v svojem prvem nastopu ni storil. Opozoril pa je na nevarnosti popkulture in potrošništva, kar je po njegovem mnenju tudi eden glavnih vzrokov za uničevanje okolja. Protestnikom, ki so zahtevali opravičilo za spolne zlorabe otrok, so preprečili proteste pred katedralo Device Marije v Sydneyju, ker naj ne bi imeli ustreznih dovoljenj.

B. T.