Sojenje Morsija so po televizijskih sprejemnikih spremljali številni Egipčani. Foto: EPA
Sojenje Morsija so po televizijskih sprejemnikih spremljali številni Egipčani. Foto: EPA
Mohamed Mursi znova na sodišču

Proti Mursiju, ki ga je vojska odstavila julija lani, že poteka sojenje zaradi smrti opozicijskih aktivistov med njegovim predsedovanjem državi, zdaj pa je steklo še sojenje zaradi pobega iz zapora. Mursija čakata še najmanj dve sojenji, eno je povezano s Hamasom zaradi obtožb o vohunjenju, ki je napovedano za 16. februar, drugo pa zaradi žaljenja sodstva, začetka katerega pa še niso določili.

Poleg Mursija je na zatožni klopi še 130 soobtoženih, med katerimi najdemo številne člane prepovedane Muslimanske bratovščine, palestinskega gibanja Hamas in libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah. Sojenje poteka v improvizirani sodni dvorani v prostorih policijske akademije v Kairu.

Mursi je bil prvi demokratično izvoljen predsednik in tudi prvi predsednik Egipta, ki ni izhajal iz vojske. Vse kaže, da bi ga lahko na čelu države po predsedniških volitvah v državi nasledil poveljnik egiptovske vojske, general Abdel Fatah Al Sisi.

V napadu umrl uslužbenec notranjega ministrstva
V Kairu je medtem izbruhnil incident, kjer je napadalec na motornem kolesu streljal na vodjo tehničnega oddelka na egiptovskem notranjem ministrstvu, generala Mohameda Saida. Napad se je zgodil v bližini njegovega doma v zahodnem predelu mesta. Krogle so ga zadele v glavo in prsi, zaradi poškodb je v bolnišnici umrl.

Egiptovski notranji minister Mohamed Ibrahim je bil 5. septembra v Kairu tarča napada z avtomobilsko bombo, a mu je uspelo uiti nepoškodovan. Odgovornost za napad je takrat prevzela skupina Ansar Beit Al Makdis s Sinajskega polotoka.

Mohamed Mursi znova na sodišču