Po 22-dnevni ofenzivi se je vzpostavilo krhko premirje. Foto: EPA
Po 22-dnevni ofenzivi se je vzpostavilo krhko premirje. Foto: EPA
Benjamin Netanjahu
Netanjahu je za zdaj lahko zelo dobre volje: raziskave mu napovedujejo največ možnosti za zmago. Foto: EPA
Cipi LIvni
Cipi Livni je na čelu Kadime nasledila Ehuda Olmerta. Foto: EPA
Incident v Gazi

Kot piše New York Times, tega ne gre pripisati temu, da Izraelci ofenzivo obžalujejo ali da jih je pretreslo visoko število smrtnih žrtev. Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da je desno usmerjeni Likud, stranka Benjamina Netanjahuja, obdržal prednost in jo dejansko še malo okrepil, druga stranka, ki je pridobila največ, pa je stranka Jizrael Bejtejnu, ki jo vodi Avigdor Lieberman. Ta je pred letom dni izstopil iz vladajoče koalicije, ko je Izrael začel pogajanja s palestinskimi oblastmi na Zahodnem bregu.

Devet dni po sklenitvi premirja je vozilo izraelske vojske zapeljalo na mino, ki so jo nastavili palestinski uporniki. Umrl je en vojak, trije so ranjeni. Izraelska vojska je odgovorila s streljanjem in ubila enega civilista, izvedla pa je tudi letalski napad.

Novi ameriški predsednik Barack Obama je že drugi dan v Ovalni pisarni napovedal, da si bo njegova administracija dejavno prizadevala za iskanje miru med Izraelci in Palestinci. Toda govorjenje o miru je v predvolilni kampanji precej manj izpostavljeno: ključna je varnost.

"Razpoloženje v državi ustreza Netanjahuju," je dejal Ašer Arian z neodvisnega izraelskega demokratičnega inštituta s sedežem v Jeruzalemu. Voditelj Likuda se predstavlja kot prvak varnosti, ki bo svoje moči usmeril v gospodarstvo. Ob morebitni zmagi napoveduje oblikovanje široke koalicije, deloma da bi pritegnil čim širši krog volivcev, hkrati pa da bi pomiril mednarodno skupnost, ki strahoma pričakuje porast skrajne desnice.

Visoka podpora Netanjahuju je največji trn v peti zdajšnji zunanji ministrici Cipi Livni, ki je na čelu sredinske stranke Kadima, sicer zmagovalke volitev leta 2006. Zaradi ofenzive si je porast političnih točk obetal tudi Ehud Barak s svojo delavsko stranko, ki je bila dolgo časa zelo nepriljubljena.

Volitve bodo 10. februarja
V skladu z izraelskim volilnim sistemom bo predsednik stranke, ki bo na volitvah prejela največ glasov, dobil možnost oblikovanja koalicije, ki ji bo tudi predsedoval. Netanjahu je po javnomnenjskih raziskavah vodil že pred 22-dnevno ofenzivo, med njo pa si je položaj močno okrepil tudi Lieberman. Njegova stranka ima v 120-članskem parlamentu 11 sedežev, kot kaže, pa jih bo povečala najmanj za pet. Kot menijo analitiki, je mogoče vzrok za krepitev Netanjahujeve in Liebermanove stranke iskati tudi v frustraciji nekaterih Izraelcev, ki menijo, da ofenziva ni bila dovolj učinkovita. Pri tem imajo v mislih zahteve o zlomu Hamasa, čeprav je vlada kot cilj napadov navedla ustavitev Hamasovih raketnih napadov na jug Izraela.

Livnijeva ostro obsoja Hamas, hkrati pa zagovarja iskanje dogovora s Palestinci o dveh državah, in opominja, da bi se vsaka izraelska vlada, ki se ne bi držala tega, hitro znašla v sporu z novo ameriško administracijo.

Aretacija Liebermanovih sodelavcev
Za zadnji zaplet v predvolilni kampanji je bilo poskrbljeno v nedeljo, ko je policija zaradi njegovih finančnih poslov priprla več sodelavcev Liebermana, med njimi tudi njegovo hčerko. Policija ga sumi pranja denarja in poneverb, vendar proti njemu ni doslej vložila še nobene obtožnice. Nekateri analitiki opozarjajo, da mu utegne aretacije le še povečati priljubljenost.

K. T.

Incident v Gazi