Samica lednega kita z mladičem. Foto: Wikipedia
Samica lednega kita z mladičem. Foto: Wikipedia

Raziskovalne ekipe so med decembrom in marcem v vodah med Florido in Severno Karolino opazile 17 novoskotenih mladičev. Eden je sicer poginil, potem ko ga je zbil čoln, kar služi kot opomnik visoke smrtnosti med temi kiti, ki presega rodnost, piše AP.

Letošnji podmladek skupaj šteje toliko kot v vseh prejšnjih treh letih skupaj. Daleč najbolj črno je bilo leto 2018, ko znanstveniki prvič v 30 letih niso zaznali skotitev.

Vseeno pa številke niso spodbudne. Populacija teh ogroženih morskih velikanov naj bi po ocenah padla na vsega 360 kitov.

"Kar videvamo, je, vsaj upamo, začetek rasti podmladka, za katerega držimo pesti, da se bo nadaljeval tudi v prihodnjih letih," je povedal Clay George, ki za ameriško zvezno državo Georgio nadzira ledne kite. "Skotiti bi morali okoli 24 mladičev letno, da bi se populacija stabilizirala in rastla."

Ledni kiti vsako zimo migrirajo v vode jugovzhodne obale ZDA. Ekipe, zadolžene za nadzor nad populacijo teh kitov, med sezono, ko samice skotijo mladiče, opravljajo prelete nad obalo in oprezajo za samicami z mladiči. Preleti nad Georgio in Florido so se končali v sredo, zadnji marčevski dan, ko je sezone običajno konec.

Letošnji izkupiček mladičev – 17 – je točno enak kot leta 2015. Rekordno leto je bilo 2009, ko so našteli 39 mladičev. Stroka ugiba, da bi za upad mladičev lahko bilo krivo pomanjkanje zooplanktona v Mainskem zalivu in zalivu Fundy.

Porast pa si razlagajo, da so se kiti premaknili v morja z več viri hrane in so zato bolj zdravi.