Ladja za križarjenje MSC Meraviglia v pristanišču Punta Langosta v Cozumelu v Mehiki. Foto: Reuters
Ladja za križarjenje MSC Meraviglia v pristanišču Punta Langosta v Cozumelu v Mehiki. Foto: Reuters
Sorodna novica Kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se

Zjutraj je TV Slovenija poročala o dveh Slovencih na ladji Meraviglia, pozneje pa so na MZZ-ju informacijo dopolnili, da je na ladji deset slovenskih državljanov. Za MMC so z ministrstva potrdili, da so na ladji ovrgli sum okužbe z novim koronavirusom, saj da ima oboleli član posadke gripo. "Ladja tako nadaljuje pot po prvotnem načrtu," so sporočili z MZZ-ja.

Ladjo za križarjenje s 6.000 potniki so sprva zavrnili v pristanišču na Jamajki in Kajmanskih otokih, saj naj bi bil član posadke domnevno okužen z novim koronavirusom. V Mehiki so nato ladjo ustavili in jo že v sredo preusmerili v mehiško pristanišče Cozumel.

Kritične države: Italija, Iran in Južna Koreja

Prve primere okužbe so medtem potrdili v Litvi (okužena se je vrnila iz Verone), v Belorusiji (kjer je okuženi študent iz Irana) in na Novi Zelandiji (okuženi je bil nedavno prav tako v Iranu). Na Nizozemskem imajo dve potrjeni okužbi, oba okužena sta se vrnila s severa Italije.

Švica prepovedala množične dogodke

Švica je prepovedala vsa zborovanja, na katerih je prisotnih več kot 1.000 ljudi. Tako so v Ženevi odpovedali najpomembnejši Avtomobilski sejem Motor Show, v Italiji pa enega vidnejših pohištvenih sejmov sejem Salone del Mobile, ki so ga z aprila prestavili na junij.

Poleg Kitajske so najbolj kritične države z okužbami Italija (821 okuženih, 21 smrti), Iran (270 okuženih, 26 smrti) in Južna Koreja (2.022 okuženih, 13 smrti). Po svetu je okuženih več kot 83.000 ljudi, več kot 2.800 je žrtev, ozdravljenih pa 36.500. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je že pred dnevi sporočila, da se mora svet pripraviti na morebitno pandemijo.

Sorodna novica Rusija začasno zaprla mejo z Iranom, prva okužba v podsaharski Afriki

Hrvaška potrdila peto okužbo

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je po poročanju portala Jutarnji potrdil dva nova primera okužbe z novim koronavirusom, s čimer se je primerov okužb povišalo na pet. Vsi pozitivno testirani so se okužili od predhodno potrjeno okuženih. Eden je bil v stiku s prvim okuženim v Zagrebu in je hospotaliziran na kliniki za prenosljive bolezni Frana Mihaljevića, drugi je z Reke in se je okužil od moškega, ki dela v Parmi v Italiji.

Prvi primer okužbe na Hrvaškem sta bila brata dvojčka. Eden od njiju se je z dekletom za tri dni odpravil v Milanu, kjer sta se udeležila nogometne tekme Lige prvakov med Atalanto in Valencio.

Nenavadna tiskovna konferenca v Srbiji

Na družbenih omrežjih pa je zaokrožil posnetek uradne tiskovne konference glede novega koronavirusa v Srbiji, kjer še nimajo potrjene okužbe, na kateri je bil tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić. Pulmolog otroške klinike Tiršova Branimir Nestotović je sporočil, da ni razloga za skrbi zaradi novega koronavirusa, ženske, ki naj bi jih pred okužbo ščitil estrogen, pa celo poslal na nakupovanje v Italijo:

"Ne morem verjeti, da se bo narod, ki je preživel sankcije, bombardiranje in različna trpinčenja, ustrašil najbolj smešnega virusa v zgodovini človeštva, ki se pojavlja na Facebooku (...) Na sestanku sem bil proti nošenju mask in testiranju, saj nima smisla. Če ne bi izvajali testiranj, sploh ne bi vedeli, da je epidemija. Že zdaj vemo, da se okužba z virusom niža. Glede žensk pa, definitivno jih ščiti estrogen, saj imajo ženske zelo mile oblike okužbe in praktično ne umirajo za novim virusom, zato pojdite brez skrbi v šoping Italijo, slišim, da bodo tam veliki popusti, saj nihče ne bo šel tja."

Infografika univerze Johns Hopkins o razširjenosti novega koronavirusa
(za boljši prikaz na mobilnih telefonih kliknite tukaj)