Razkuževanje izložb v Seulu v Južni Koreji. Foto: Reuters
Razkuževanje izložb v Seulu v Južni Koreji. Foto: Reuters

Bolnišnice po Sloveniji so v sredo uvedle preventivne ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, potrditve okužbe za zdaj ni. Nekoliko drugačna je slika v sosednjih državah: v Italiji je 453 okuženih, na Hrvaškem trije, v Avstriji dva, na Madžarskem potrjene okužbe še ni.

Kako dobro so države sploh pripravljene na morebitni izbruh epidemije?

Infografika univerze Johns Hopkins o razširjenosti novega koronavirusa
(za boljši prikaz na mobilnih telefonih kliknite tukaj)

Italija uvedla rdeča območja

Sorodna novica Kitajski strokovnjak: Epidemija bo pod nadzorom do konca aprila

Na svetovni ravni je več kot 2.800 mrtvih in več kot 80.000 okuženih v 40 državah, poleg Kitajske je najhuje v Italiji, kjer se je v enem tednu število okužb zvišalo na več kot 453, umrlo je 12 ljudi, med njimi večina starejših in kroničnih bolnikov. Na severu države so uvedli zaporo cest na dveh območjih. V karanteni je najmanj 50.000 ljudi, tudi v Codogni v južni Lombardiji, mestu z več kot 16.000 prebivalci, ki velja za epicenter novega koronavirusa. Tam so lokalne oblasti uvedle t. i. rdeče območje, ki ga nadzorujejo karabinjerji. Rdeče območje so uvedli tudi v občini Vo' Euganeo v deželi Benečija, v bližini Padove.

Sorodna novica Kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se

Vsi, ki želijo vstopiti na rdeče območje, morajo ob izhodu v obvezno karanteno. Prebivalci teh mest pa se večinoma zadržujejo v hišah, zaprti so vrtci, šole, univerze, kulturne in verske ustanove. Prekinjena je proizvodnja v delovnih obratih. V večernih urah so zaprti bari in nočni lokali, svoja vrata so zaklenile trgovine, z izjemo tistih, ki prodajajo primarne potrebščine, in lekarne.

Odpovedi sejma, tekem, zaprtje La Scale

Sicer pa so po državi odpovedali sloviti beneški festival, nogometne tekme, zaprta je opera La Scala, prestavljen je eden pomembnejših pohištvenih sejmov Salone del Mobile v Milanu, kjer so zaprli tudi milansko stolnico na trgu Piazza del Duomo.

Na avtobusih in vlakih izvajajo posebno dezinfekcijo. V prostorih javne uprave bodo nadomestili sredstva za razkuževanje rok. Dekret sicer omogoča prekinitev javnega prometa in omogoča uveljavitev obvezne samozaščite z zaščitnimi maskami pri stiku z javnimi storitvami.

Razkuževanje železniške postaje, zapiranje meja

Od izbruha novega koronavirusa decembra lani se je prvič zgodilo, da je več novih primerov okužbe zunaj Kitajske. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je izrazila zaskrbljenost, da se države ne pripravljajo dovolj hitro na morebiten močnejši izbruh. "Koliko držav načrtuje bolnišnične postelje, ventilatorje in laboratorijske zmogljivosti za soočenje s tem? Treba je spremeniti miselnost. Morate načrtovati," je z vso resnostjo opozoril vodja skupne misije strokovnjakov WHO-ja Bruce Aylward.

V Južni Koreji razkužujejo železniško postajo, Pakistan je zaprl mejo z Iranom, ki bi z 19 mrtvimi lahko postal novi epicenter, oblasti pa se kar nekoliko fatalistično predajajo usodi in pripravljajo na najhuje. Vstop v državo vernikom preprečuje Savdska Arabija.

Sorodna novica Kitajska v manj kot 14 dneh zgradila dve bolnišnici. Kako ji je to uspelo?

Na Kitajskem poleg sprejetja drastičnih izrednih ukrepov, karantene mest in ekspresne gradnje dveh bolnišnic v manj kot desetih dneh, 'stavijo' tudi na propagando, da bodo 'premagali to vojno proti virusu' s pomočjo junaških zdravnikov, ki se žrtvujejo za narod. Prikazujejo podobe zdravnic, ki si brijejo glavo, zdravnikov, ki omedlevajo na delovnem mestu od izčrpanosti in trumo postrojenih zdravnikov z maskami na obrazu, ki čakajo vkrcanje na vojaško letalo. Ljudje, ki ostajajo doma, ulice milijonskim mest pa so prazne, te dni bolj zaupajo zdravnikom in medicinskemu osebju kot oblasti, Komunistični partiji.

Vročina in kašelj nista nujno simptoma okužbe

Bruselj je napovedal sprostitev 232 milijonov evrov za ukrepanje za zajezitev novega koronavirusa, polovica zneska bo namenjenega WHO-ju, 100 milijonov pa za razvoj cepiva, oskrbo in opremo za diagnosticiranje.

Večina evropskih držav se sicer drži priporočil EU-ja o nezapiranju mejnih prehodov, tako se je odločila tudi Slovenija, na katerih pa so močno poostrili nadzor.

Madžarska, ki izvaja poostren nadzor na letališču, meri temperaturo potnikom z brezstičnim termometrom tudi na mejnih prehodih, kjer imajo v pripravljenosti izolacijske sobe. Vendar pa temperatura ni prvi kazalnik okužbe, je pisal portal index.hu. Prvi okuženi Madžar, ki je bil na križarski ladji Diamond Princess, ni imel nobenih simptomov, ne vročine ne kašlja, na testiranju pa je bil pozitiven. Na omenjeni ladji so bili tudi slovenski državljani.

Prvi primer: Bolnica na Japonskem, dvakrat okužena z novim koronavirusom

CNN pa je poročal, da je na Japonskem 40-letna bolnica, ki je prebolela koronavirus, znova okužena. To je tudi prvi tovrstni primer. Bolnica se je okužila v kitajskem mestu Vuhan. Na Kitajskem so samo danes zaznali 433 novih primerov okužbe, večina iz pokrajine Hubej. V državi je skupno število okuženih 78.500, že tretji dan zapored pa sicer pada število smrtnih žrtev.

Koronavirus ima v jedru genetski zapis s proteinsko ovojnico z izrastki. Ker spominjajo na krono, je po latinskem izrazu »corona«, ta družina virusov tudi dobila ime. Koronavirusov je več vrst, nekateri povzročajo respiratorne težave, kot sta prehlad in pljučnica, drugi težave prebavil. Nekateri koronavirusi pa povzročajo hujše zaplete, kot je bilo v primeru sindroma akutne respiratorne stiske – SARS, ki je izbruhnil na Kitajskem leta 2003, in bližnjevzhodnega respiratornega virusa – MERS, ki je izbruhnil v Savdski Arabiji leta 2012. Novi koronavirus SARS-CoV-2 je izbruhnil decembra 2019 v kitajskem mestu Vuhan. Foto: Reuters
Koronavirus ima v jedru genetski zapis s proteinsko ovojnico z izrastki. Ker spominjajo na krono, je po latinskem izrazu »corona«, ta družina virusov tudi dobila ime. Koronavirusov je več vrst, nekateri povzročajo respiratorne težave, kot sta prehlad in pljučnica, drugi težave prebavil. Nekateri koronavirusi pa povzročajo hujše zaplete, kot je bilo v primeru sindroma akutne respiratorne stiske – SARS, ki je izbruhnil na Kitajskem leta 2003, in bližnjevzhodnega respiratornega virusa – MERS, ki je izbruhnil v Savdski Arabiji leta 2012. Novi koronavirus SARS-CoV-2 je izbruhnil decembra 2019 v kitajskem mestu Vuhan. Foto: Reuters
SMRTNOST VIŠJA PRI SARSU

Novi koronavirus SARS-CoV-2 ubije enega človeka na 100 ljudi, kar je veliko manj od smrtnosti pri sarsu, za katerim je umrl en človek na deset ljudi. Vendar pa je za novim koronavirusom, imenovanim SARS-CoV-2, zbolelo več ljudi. Razlog je v tem, da so za sarsom ljudje zboleli zelo hitro in so jih lahko hitro izolirali, v primeru novega koronavirusa pa imajo oboleli mile oblike obolenja, vročino in kašelj, in takojšnjega obiska zdravnika ne potrebujejo, je dejal Fergus Walsh, BBC-jev poročevalec o zdravju.

Preberi tudi intervju s profesorjem mikrobiologije in imunologije Vincentom Racaniellom: Virus moramo jemati resno, a panika ni potrebna

Italija: v pripravljenosti 5.000 ležišč v vojaških objektih

Kot je za MMC pojasnil RTV-jev dopisnik iz Rima Janko Petrovec, je Italija v sredo sprejela odlok na prizadetih območjih za zajezitev novega virusa, ki velja do 1. marca, s čimer je sprostila 20 milijonov za izredne ukrepe, pri čemer za prekrškarje predvideva do tri mesece zaporne kazni in do 206 evrov globe. "Civilna zaščita je že pred dnevi sporočila, da ima pripravljenih 5.000 ležišč, pretežno v vojaških poslopjih, ki bi jih lahko aktivirali v primeru širše epidemije," je dejal in dodal, da "za zdaj Italija še ni tam", saj je več kot polovica od obolelih doma, okoli 10 odstotkov jih je na intenzivni negi, 30 odstotkov pa se jih zdravi na običajnih oddelkih bolnišnic.

Italijanski vojak z zaščitno masko preverja dovoljenje motorista za vstop v zaprto območje, le nekaj kilometrov od Castiglione d'Adda. Foto: Reuters
Italijanski vojak z zaščitno masko preverja dovoljenje motorista za vstop v zaprto območje, le nekaj kilometrov od Castiglione d'Adda. Foto: Reuters

Omejitev testiranj domnevno okuženih

Pred bolnišnicami so sicer postavili posebne šotore, v katerih izvajajo testiranje tistih, za katere sumijo, da bi bili lahko pozitivni na koronavirus. "V Italiji so do zdaj izvedli več kot 10.000 testiranj na novi koronavirus, pri čemer je bilo več kot 95 odstotkov testirancev negativnih. Raziskovalci so odkrili, da so okužene osebe brez očitnih znakov bolezni bistveno manj kužne kot osebe z razvitimi simptomi, zato od včeraj dalje testirajo samo še osebe z izrazitimi simptomi in tiste, ki so bili v tesnem stiku s potrjeno okuženimi," je še dejal Janko Petrovec.

Pred dnevi je italijanska radiotelevizija RAI poročala, da bodo v Furlaniji - Julijski krajini enega izmed taborov, namenjenih karanteni, uredili v vojašnici pri Lazaretu blizu meje s Slovenijo. Tam naj bi sprejemali tiste, ki bi lahko bili v stiku z obolelimi.

Na Hrvaškem okuženi dobivajo zdravilo za zdravljenje HIV-a

Na Hrvaškem, kjer imajo za zdaj tri primere okužbe, tako kot v številnih državah odsvetujejo potovanje v Lombardijo in Benečijo, priporočajo 14-dnevno karanteno vsem, ki se vračajo z okuženih območij, v primeru znakov prehlada pa naj vzpostavijo stik z zdravnikom ali epidemiologom.

Okužene za zdaj zdravijo na infekcijski kliniki Frana Mihaljevića. Portal Index.hr pa je poročal, da naj bi objekt za karanteno postavili na Sljemenu, najvišjem vrhu planinsko-turističnega središča Medvedice, nedaleč od Zagreba. Hrvaški index je poročal, da okužene z novim virusom zdravijo z zdravili za zbijanje vročine, dajejo jim tudi infuzijo in spremljajo vitalne organe. "Dajemo pa jim tudi zdravilo, ki se sicer uporablja pri obolelih s HIV-om, saj bi lahko učinkoval," je dejala direktorica Klinike za infekcijske bolezni Alemka Markotić.

Na Hrvaškem so okrepili sanitarne in zdravstvene ukrepe, na mejnih prehodih s Slovenijo Rupa/Jelšane in Pasjak/Starod so postavili zabojnike, v katerih bodo naloge opravljali sanitarni inšpektorji in zdravniki epidemiologi (glej Twit desno). Potniki bodo morali hrvaški policiji na meji povedati, kam potujejo, in pustiti svoje podatke.

Sorodna novica Evropska unija: Karantena je učinkovitejša od zapiranja meja

Francija zvišala testiranja

Ravno nasprotno pa je v Franciji, kjer imajo 18 potrditev okužbe in dva smrtna primera (Kitajec in Francoz). V pripravljenosti imajo 108 bolnišnic, najmanj eno v vsaki pokrajini. Možnost testiranj v bolnišnicah v Parizu in Marseillu so zvišali na 1.400 dnevno. V državi imajo tudi dva večja centra, in sicer v Calvadosu in Aix-en-Provencu, kjer imajo medicinsko-tehniško osebje, psihologe, higienike in epidemiologe. Za družine imajo pripravljena tudi posebna bivališča.

Avstrija ima predvidenih 59 bolnišnic

V Avstriji imajo dve potrjeni okužbi, par je prišel iz Lombardije v Innsbruck, 23 ljudi je v karanteni. Za zdravljenje imajo predvidenih 59 bolnišnic, ki so jih aktivirali že ob epidemiji sarsa, pojasni RTV-jeva dopisnica iz Avstrije Petra Kos Gnamuš, ki dodaja, da je ministrstvo za zdravje že v torek objavilo seznam bolnišnic. "Oblasti za zdaj večjih prireditev niso odpovedale, kljub temu pa v posameznih deželah, denimo na avstrijskem Koroškem, odpovedujejo večje prireditve. V Beljaku so odpovedali prireditev No Borders Cup, na kateri so pričakovali okoli 500 tekačev in tekačic, približno 300 tudi iz Italije."

Ministri na zvezni ravni so sprejeli ukrep, da se bodo posebni krizni odbori sestajali vsak dan "in se informirali o dogajanju, ljudem so dali napotke, kako ravnati v primeru suma okužbe in tudi na potovanjih. Štabe so vzpostavili tudi v posameznih deželah. Denimo na avstrijskem Koroškem, ki meji na Italijo, in pa na Gradiščanskem, štabi so v stiku z oblastmi, bolnišnicami in reševalnimi postajami."