Manj kot sto dni do začetka iger je ogenj začel pot po Kitajskem. Foto: EPA
Manj kot sto dni do začetka iger je ogenj začel pot po Kitajskem. Foto: EPA
Pogajanja dalajlame in Pekinga

Predstavniki obeh strani so po koncu srečanja sklenili, da bodo začete pogovore nadaljevali, pri tem pa niso omenili nobenega konkretnega datuma. Kitajska predstavnika sta ponovila, da se mora dalajlama nehati zavzemati za neodvisnost Tibeta in poskušati sabotirati poletne igre. Dalajlama obtožbe o obeh dejanjih vseskozi zanika.

Kitajska tiskovna agencija Šinhua je sporočila, da naj bi kitajska predstavnika izpostavila, da je upor v Lhasi 14. marca postavil nove ovire za obnovitev stikov in posvetovanj z dalajlamovo stranjo, vseeno pa je kitajska vlada srečanje pripravila z veliko potrpežljivosti in iskrenosti. Ravnanje oblasti ob marčevskih protestih sta predstavnika označila kot "povsem pravilne".

Dogajanje v Tibetu zasenčilo OI
"Upam, da bomo na tem srečanju dosegli nekatere pozitivne rezultate," je sicer še pred srečanjem dejal kitajski predsednik Hu Džintao in poudaril, da mora biti Kitajska pozorna ne samo na to, kar bodo odposlanci povedali, ampak tudi na to, kar bodo naredili. Kitajska vseskozi obtožuje dalajlamo, da se zavzema za neodvisnost Tibeta, ob tem pa naj bi tudi spodbujal nedavne nemire v Tibetu, ki so zasenčili priprave na poletne olimpijske igre. Dalajlama ves čas zavrača tovrstne obtožbe in Kitajsko obtožuje obsežnega kršenja človekovih pravic v Tibetu. Tibetanska vlada v izgnanstvu trdi, da je bilo v nemirih ubitih več kot 200 Tibetancev, okoli tisoč pa ranjenih, medtem ko Peking trdi, da so tibetanski protestniki ubili 21 ljudi. Tokratno srečanje je sedmo po letu 2002, vsa doslej pa so se končala brez napredka.

Bakla začela pot po Kitajskem
Olimpijska bakla je v mestu Sanja, kjer so v zadnjih letih potekala tekmovanja za mis sveta, začela pot po celinski Kitajski. Plamen so pozdravili tudi že v Macau, zdaj pa bo začela pot proti Pekingu, kjer se bodo 8. avgusta začele poletne olimpijske igre.

V ponedeljek se bo začela zadnja predprodaja vstopnic, ki bo trajala do 9. junija. Prek spleta in na Bank of China bo na voljo 1,38 milijona vstopnic za 17 olimpijskih disciplin, 200.000 jih bodo oddali invalidom. Za domače gledalce so organizatorji predvideli 75 odstotkov vseh vstopnic.

K. T.

Pogajanja dalajlame in Pekinga