Visoko svečenico je zaigrala grška igralka Maria Nafpliotou, ki je tudi prižgala olimpijski ogenj. Foto: EPA
Visoko svečenico je zaigrala grška igralka Maria Nafpliotou, ki je tudi prižgala olimpijski ogenj. Foto: EPA
Liju Či
Liju Či je med poskusom prekinitve njegovega govora ostal miren in se ni pustil motiti. Foto: Reuters

Protestnik je skušal zmotiti govor organizacijskega vodje olimpijskih iger v Pekingu Lijuja Čija, ko je pritekel za njegov hrbet, a so mu njegove namene še pravočasno preprečili varnostniki in ga odpeljali s prizorišča.

V času incidenta je grška televizija umaknila sliko z govornika, medtem ko je kitajska državna televizija celo prekinila predvajanje.

Do govorniškega odra se je skušalo prebiti nekaj protestnikov, vendar se je uspelo približati le enemu. Po podatkih grške policije gre za 48-letnega Tibetanca, skupaj pa so prijeli tri protestnike.

Slovesnost, ki se jo je udeležilo več tisoč ljudi, med njimi tudi grška predsednik in premier, je sicer potekala ob strogih varnostnih ukrepih, saj je prizorišče varovalo okoli tisoč policistov. Grške oblasti so ukrepe poostrile zaradi bojazni pred protibetanskimi protestniki, potem ko so v preteklih dneh kitajske oblasti zatrle proteste v Tibetu.

Rogge ne vidi smisla v bojkotu
Mnogi po svetu so zaradi razmer v Tibetu pozvali k bojkotu olimpijskih igre na Kitajskem, a predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (IOC) Jacques Rogge meni, da za to ni podlage. "Pomembni politični voditelji nočejo bojkota," je Rogge dejal pred slovesnostjo v Olimpiji.

Sarkozy in Riceova za dialog
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je v pismu kitajskemu kolegu Huju Džintau zapisal, naj Kitajska pokaže zadržanost in naj konča nasilje v Tibetu z dialogom med Pekingom in predstavniki dalajlame. K dialogu z duhovnim voditeljem Tibetancev je pozvala tudi ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice. Kot je dejala, bi moral Peking najti bolj fleksibilno politiko do Tibeta.

Olimpijski ogenj bo najprej šest dni potoval po Grčiji, 30. marca pa ga bodo prejeli kitajski predstavniki. Opravil bo do zdaj najdaljšo pot v zgodovini olimpijskih iger in bo potoval prek 20 držav na petih celinah. Obiskal bo tudi Tibet, od koder ga bodo ponesli celo na Mount Everest, 8. avgusta pa bo prispel na svoj končni cilj - v Peking.

G. V./K. T.