Porošenka čaka v novem letu veliko dela z reševanjem konflikta na vzhodu države in obubožane državne blagajne. Foto: Reuters
Porošenka čaka v novem letu veliko dela z reševanjem konflikta na vzhodu države in obubožane državne blagajne. Foto: Reuters
Ukrajina
Kljub septembrskemu premirju se spopadi na vzhodu Ukrajine nadaljujejo. Foto: Reuters

Vrhunsko srečanje z ruskim in francoskim predsednikom ter nemško kanclerko za rešitev konflikta na vzhodu Ukrajine bo po napovedih Porošenka potekalo v kazahstanski prestolnici Astana.

Dogovor o srečanju je dokončen, navzoči pa bodo tudi zunanji ministri četverice držav, ki imajo za nalogo pripraviti dnevni red vrha, je pojasnil ukrajinski predsednik.

Porošenko je srečanje v Astani napovedal, potem ko je njegov odposlanec pretekli teden v Minsku obnovil pogajanja s proruskimi uporniki. Pogovori so sicer prinesli izmenjavo ujetnikov, a so se nato zaradi razhajanj o tem, kako doseči trajno prekinitev ognja in obojestranski umik sil s frontne črte, znašli v slepi ulici.

"Umeten konflikt"
Ukrajinski predsednik je še dejal, da je konflikt na vzhodu države "umeten in prinesen od zunaj od agresorjev in okupatorjev, ki morajo oditi". Po njegovem mnenju bi rešitev konflikta, ki naj bi bila mogoča zgolj na podlagi dogovorov iz Minska, omogočila zaprtje meje in umik tujih sil. Po navedbah ukrajinske vojske naj bi bilo na vzhodu Ukrajine še vedno do 10.000 ruskih vojakov.

Med novinarsko konferenco, ki jo je v živo predvajala ukrajinska televizija, je Porošenko tudi podpisal zakon, na podlagi katerega se je Ukrajina odrekla statusu nevtralnosti. Zakon, ki ga je Porošenko tudi predlagal, je parlament podprl 23. decembra.

Med drugim je Porošenko tudi obljubil, da bo sprožil reforme, s katerimi se bo Ukrajina uskladila s standardi zveze Nato. Temu bo sledil referendum o pridružitvi zavezništvu, ki bo potekal čez pet ali šest let.

Konflikt na vzhodu Ukrajine je izbruhnil aprila letos, ko so proruski uporniki razglasili avtonomijo pokrajin Doneck in Lugansk. V spopadih med uporniki in ukrajinsko vojsko je bilo do zdaj ubitih že več kot 4.700 ljudi.