Izraelski premier želi s podporo Abasu in njegovemu gibanju Fatah osamiti Hamas. Foto: EPA
Izraelski premier želi s podporo Abasu in njegovemu gibanju Fatah osamiti Hamas. Foto: EPA
Mahmud Abas in Hosni Mubarak
Arabski voditelji so izrazili svojo podporo palestinskemu predsedniku, ki se je zapletel v boj s Hamasom. Foto: Reuters
Pogovori v Šarm el Šejku

Olmert se je v egiptovskem Šarm El Šejku sešel s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom in mu obljubil, da bo Izrael v znamenje dobre volje iz svojih zaporov izpustil 250 Fatahovih zapornikov.

Olmert ponuja roko pravemu partnerju
Izrael je pred začetkom vrha, ki sta se ga poleg Olmerta in Abasa udeležila še egiptovski predsednik Hosni Mubarak in jordanski kralj Abdulah, sicer poskušal zmanjšati pričakovanja in zavrnil arabski poziv k pogajanjem o dokončnem mirovnem načrtu s Palestinci. Po besedah Olmerta je Izrael pripravljen ponuditi roko tistim, ki so pripravljeni na mir in spravo z Izraelom, in poudaril, da "ne obstaja druga rešitev kot rešitev dveh držav, ki živita v miru in varnosti."

Abas poziva k "resnim" pogovorom
Vrh je bil namenjen izražanju podpore Abasu, potem ko je Hamas prevzel nadzor nad Gazo, palestinski predsednik pa je vodjo Hamasa na premierskem položaju zamenjal z neodvisnim Salamom Fajadom. Vendar pa je Izrael opozoril, da ne bo umaknil cestnih blokad in drugih omejitev na Zahodnem bregu, dokler nova palestinska vlada, v kateri ni Hamasa, ne naredi več, da bi ukrotila borce.

Abas je Olmerta pozval k začetku "resnih" pogovorov, katerih cilj bi bila ustanovitev neodvisne palestinske države, ki bi obstajala ob Izraelu, njena prestolnica pa bi bil Jeruzalem.

Palestinski predsednik in izraelski premier sta se srečala prvič, po tem ko je Hamas v Gazi premagal Fatahove sile in je bila oblikovana začasna palestinska vlada, vendar je srečanje zasenčil zvočni posnetek ugrabljenega izraelskega vojaka Gilda Šilata, ki ga je na svoji televizijski postaji pokazal Hamas.

Izrael Abasu obljublja denar
Olmert je Abasu predstavil izraelske varnostne zahteve, s katerimi želi Hamas v Gazi gospodarsko, diplomatsko in vojaško izolirati, medtem ko bo novi palestinski administraciji sprostil sredstva, ki jih je zamrznil, ko je oblast po volitvah januarja 2006 na palestinskih ozemljih prevzel Hamas.

Gre za okoli 350 od 700 milijonov dolarjev od carin in davkov, ki jih Izrael pobira v imenu palestinske vlade. Vodja Hamasa Ismail Hanija je sprostitev sredstev označil za podkupnino, vrh v Šarm El Šejku pa zavrnil, češ da bo Palestincem v njihovo državo prinesel samo upor.

Pogovori v Šarm el Šejku