Severna Koreja ni edina država, ki ima svoj operacijski sistem. Svojega ima tudi Kuba, poskušali pa sta ga razviti tudi Kitajska in Rusija. Foto: Reuters
Severna Koreja ni edina država, ki ima svoj operacijski sistem. Svojega ima tudi Kuba, poskušali pa sta ga razviti tudi Kitajska in Rusija. Foto: Reuters
Kim Džong Un pri svojem delu sicer uporablja Apple iMac. Foto: Reuters

Operacijski sistem, ki ga na računalnikih lahko uporabljajo v Severni Koreji, je ogledalo političnega sistema te države, pravita nemška računalničarja, ki sta opravila doslej najpodrobnejšo raziskavo sistema Red Star. Z raziskavo sta Florian Grunow in Niklaus Schiess predstavila izzive, s katerimi se Severna Koreja spopada pri uporabi računalnikov in interneta, ko se obenem tudi tu tesno oprijema svojih idej in kulture. Izsledke svojega dela sta pokazala na srečanju hekerjev in varnostnih raziskovalcev v Hamburgu.

Podoben zahodnim operacijskim sistemom
Grunow in Schiess sta kodo podrobno raziskala po prenosu programske opreme s spletne strani zunaj Severne Koreje. "Nekdanji voditelj Kim Džong Il je dejal, da mora Severna Koreja razviti svoj sistem, in to je tisto, kar so naredili," je za Reuters dejal Grunow. Intranet, ki ga je razvil Pjongjang, se ne poveže z zunanjim internetom, vendar pa uporabnikom omogoča dostop do državnih medijev in nekaterih uradno odobrenih spletnih strani. Kot pravita, operacijski sistem odraža političnega in ima podobne lastnosti – visoko stopnjo preganjavice in nadzora nad uporabniki.

Več kot desetletje Severna Koreja razvija operacijski sistem, zadnji, ki je v uporabi, pa naj bi bil iz leta 2013. Temelji na odprtokodnem Linuxu, oziroma njegovi različici Fedora, obenem pa spominja na Applov Mac OS X, kar je verjetno želja voditelja Kim Džong Una, ki pri delu uporablja računalnik Apple iMac. Po raziskavi sta ugotovila, da je na svoj način različica edinstvena. Med drugim ima lastno različico šifriranja datotek in gre po besedah Grunowa za "celovit operacijski sistem, kjer imajo pod nadzorom večino kode". Po njunem mnenju je operacijski sistem posledica strahu pred obveščevalnimi službami, ki bi lahko pridobile kakršne koli informacije, s tem pa so neodvisni.

Nadzor nad vsako datoteko in dokumentom
Red Star je težko spreminjati. Če uporabnik v osnovnih nastavitvah naredi kakršno koli spremembo, kot na primer onemogoči protivirusne programe ali nastavitev požarnega zidu, se prikaže sporočilo o napaki, ali pa se sistem kar sam ponovno zažene. Obenem tudi preganja naraščajočo nedovoljeno izmenjavo tujih filmov in glasbe. Prek različnih medijev si osebe v Severni Koreji izmenjujejo glasbo ali filme, da jih vlada ne bi izsledila.

Red Star vsak dokument ali medijsko datoteko na računalniku označi, da se vse lahko izsledi. Na skrivaj jih označi tudi, če niso bile odprte. Kot pravita Nemca, je to hud vdor v zasebnost uporabnikov. Uporaba zasebnih računalnikov je v Severni Koreji sicer vse večja, obiskovalci te države pa pravijo, da večina računalnikov uporablja operacijski sistem Windows XP, ki je zdaj star že skoraj 15 let.