Opozicija že nekaj časa ovira delo kosovskega parlamenta. Foto: Reuters
Opozicija že nekaj časa ovira delo kosovskega parlamenta. Foto: Reuters

Kot poroča B92, je eden izmed opozicijskih kosovskih poslancev v parlamentu odvrgel solzivec in tako prekinil sejo, kjer so razpravljali o štirih zakonskih predlogih. Poslanci so zaradi dima zapustili parlamentarno dvorano, vonj solzivca pa naj bi čutili tudi novinarji v novinarskih prostorih. Kot poročajo mediji, naj bi solzivec odvrgel poslanec Gibanja samoopredelitev (Vetevendosje) Albin Kurti.

Med poslanci naj bi bilo tudi nekaj ranjenih. Ena izmed poslank Demokratične stranke Kosova je omedlela in so jo odpeljali v prištinski klinični center, kot poročajo Nezavisne novine, ki se sklicujejo na prištinsko Gazeto ekspres, pa naj bi omedlel tudi Samuel Žbogar, predstavnik Evropske unije na Kosovu, ki je prisostvoval seji.

Predsednik poslanske skupine DLK premierja Ise Mustafe Ismet Bećiri je dejal, da so solzivec odvrgli opozicijski poslanci in da to ni demokracija. "Solzivec in naboji, to sta proti Albancem nekoč uporabljali srbska vojska in policija," je dejal.

Opozicija ovira delo kosovskega parlamenta
Opozicija naj bi že od začetka delovnega dne skušala ovirati sejo parlamenta. Najprej so se postavili pred mesto predsedujočega in govorcem preprečili, da bi se postavili za govorniški oder. Ko je skušal predsednik parlamenta Kadri Veselji nagovoriti novinarje, so začeli opozicijski poslanci glasno žvižgati na piščalke in tako preprečili, da bi dal izjavo. Zatem je predsednik parlamenta odredil odmor, po tej pa so opozicijski poslanci znova žvižgali, prišlo pa je tudi do medsebojnega oblivanja z vodo.

Opozicijski poslanci so v zadnjih tednih večkrat ovirali delo kosovskega parlamenta, saj nasprotujejo dogovoru, ki ga podpira Evropska unija, o izboljšanju odnosov med Prištino in Beogradom.