Predsednik EPP-ja Joseph Daul je v izjavi za javnost dejal, da EPP ne bo sprejel omejevanja osebnih svoboščin. Foto: EPA
Predsednik EPP-ja Joseph Daul je v izjavi za javnost dejal, da EPP ne bo sprejel omejevanja osebnih svoboščin. Foto: EPA

Evropska unija je pred dnevi sprožila pravni postopek proti Madžarski zaradi kršenja evropske zakonodaje. Kritiki Madžarski očitajo kršenje akademske svobode.

"Premier Viktor Orban je obljubil svetu EPP-ja, da bo sledil zahtevam Evropske komisije in jih izpolnjeval," je po današnjem srečanju voditeljev EPP-ja pred vrhom EU-ja v Bruslju povedal tiskovni predstavnik Siegfried Muresan.

Tiskovni predstavnik madžarskega premierja sicer ni želel komentirati, kar je Orban povedal na srečanju EPP-ja.

Predsednik Evropske ljudske stranke Joseph Daul je v izjavi za javnost dejal, da je EPP "poslal jasno sporočilo premierju Orbanu in njegovi stranki Fidesz, da ne bo sprejel omejevanja osnovnih svoboščin".

"EPP od Fidesza in madžarskih oblasti zahteva, da naredijo vse potrebne korake v povezavi s pritožbo komisije. Premier Orban je zagotovil, da bo Madžarska sodelovala," so zatrdili v EPP-ju.

Evropska komisija je v sredo sporočila, da je sprožila pravni postopek proti Madžarski zaradi njenega spornega zakona o visokošolskem izobraževanju, saj naj bi zaradi omejitev za tuje univerze privedel do zaprtja zasebne ameriške Srednjeevropske univerze (CEU) Georgea Sorosa. Madžarska se mora ustrezno odzvati v mesecu dni, sicer bo komisija izvedla nadaljnje ukrepe. Postopek se začne s prvim uradnim opominom, sledi drugi, nato lahko komisija primer napoti na Sodišče Evropske unije.