Hrvaški premier Orešković se namerava v kratkem sestati s Cerarjem v okviru napovedane
Hrvaški premier Orešković se namerava v kratkem sestati s Cerarjem v okviru napovedane "sanacije odnosov" s sosedami. Foto: EPA

s Cerarjem že slišal po telefonu, zato pričakuje, da se bosta oba premierja kmalu srečala.

Telefonski pogovor med obema premierjema so potrdili tudi v Cerarjevem kabinetu, kjer so še dodali, da sta se pogovarjala o sodelovanju, zlasti pri upravljanju migrantskih tokov. Zavzela pa sta se tudi za čimprejšnje srečanje.

Sicer je novi hrvaški zunanji minister poudaril, da bo hrvaška sodelovala pri reševanju prebežniške krize, bo pa Hrvaška zaprla svoje meje, če bosta to storili Nemčija in Avstrija ter posledično tudi Slovenija.

Nova hrvaška vlada namerava "sanirati odnose" s sosednjimi državami, je še dejal Kovač. Med drugim se nameravajo konstruktivno lotiti odprtih vprašanj s Srbijo ter BiH, kar pomeni da bodo iskali pozitivne vidike odnosov in tako reševali zapletena razhajanja.

Kovač želi v sodelovanju s predsednico države Grabar Kitarovićevo pripraviti skupno strategijo zunanje politike, pri izvajanju katere se bodo medsebojno usklajevali. Kot svojo prvo nalogo je izpostavil izdelavo proračuna ministrstva in pripravo diplomatskih dejavnosti.