Foto: AP
Foto: AP

Kanal Sea Forest v Tokijskem zalivu, v katerem bodo potekala tekmovanja v šprintu v kajaku in kanuju na mirnih vodah in veslanju, je bil pripravljen predčasno. A ena stvar, na katero ni računal nihče, so – ostrige.

Ogromne količine teh školjk so se namreč pritrdile na plovce, ki naj bi preprečevali, da bi valovi pljuskali v tekmovalce. Kot poroča BBC, so ostrige odkrili, ko so zmedeni pristojni organi začeli preiskovati, zakaj so začeli plovci toniti.

Rešitev te težave se je izkazala za ogromen zalogaj – tako časovni kot finančni. Opremo, nameščeno po dolžini 5,6 kilometra, so morali bodisi zvleči nazaj na obalo in popraviti bodisi očistiti na mestu samem z ekipami potapljačev. Skupno so odstranili kar 14 ton ostrig.

Ostrige gredo v nič

In to ne kar katerih koli ostrig – gre za ostrige magaki, ki so na Japonskem pozimi izjemno priljubljena delikatesa. A kaj ko oblasti nenadejano obilnega "pridelka" ne morejo izkoristiti. "Nismo razmišljali, o tem, da bi jih zaužili," je povedal član organizatorske ekipe. "To bi za seboj potegnilo cel kup varnostnih preverjanj."

Kar je velika škoda, ker bi bila sicer tolikšna količina ostrig magaki vredna več 10.000 evrov.

Kanal Sea Forest je edino veslaško prizorišče na Japonskem, ki ustreza mednarodnim standardom. In s proračunom zgolj okoli 1,3 milijona evrov letno za vzdrževanje po koncu OI, lahko oblasti samo upajo, da najdejo dolgoročno rešitev za pregrešno drago težavo z ostrigami.