Foto:
Foto:

"To je nesprejemljiv plakat, ki /.../ neposredno žali nacionalni simbol naše države in naš boj proti fašizmu in nacizmu," je izjavil predstavnik grškega zunanjega ministrstva Jorgos Kumucakos in dodal, da so grški diplomati dobili navodila, da pri makedonskem zunanjem ministrstvu vložijo protest zaradi tega "izzivanja" kot tudi to, da zahtevajo umik spornih plakatov.

"Ta incident kaže, da tisti, ki vlagajo v šovinizem in fanatizem, delajo veliko napako, in ponovno potrjuje, da ima Grčija prav, ko kot nujen pogoj za vzpostavljanje odnosa solidarnosti in zavezništva postavlja spoštovanje prakse dobrih sosedskih odnosov med državami in narodi," je dodal Kumucakos.

Novo ime za Makedonijo?
Najnovejši incident se je zgodil takrat, ko makedonski parlament odloča o tem, ali bo sprejel predlog posrednika ZN-a Matthewa Nimetza o imenu Makedonije. Atene in Skopje sta že dlje čas vpletena v spor glede imena Makedonija, ki ga Grčija uporablja za imenovanje svoje pokrajine. Nimetz naj bi za nekdanjo jugoslovansko republiko predlagal ime Republika Makedonija, čemur pa Grčija nasprotuje in je celo zagrozila, da bo na bližnjem vrhu zveze Nato v Bukarešti Makedoniji preprečila približevanje tej severnoatlanstki povezavi.

T. V.