Spopadi v Libiji trajajo že štiri mesece, ob pomoči Nata pa uporniki prav počasi prevzemajo pobudo na bojišču. Foto: Reuters
Spopadi v Libiji trajajo že štiri mesece, ob pomoči Nata pa uporniki prav počasi prevzemajo pobudo na bojišču. Foto: Reuters
Ranjenec v Libiji
Državljanska vojna v Libiji je do zdaj zahtevala življenja okoli 5 tisoč vojakov in 5 tisoč civilistov. Foto: Reuters

Libijski voditelj Gadafi je v zvočnem posnetku, ki ga je v petek zvečer predvajala libijska državna televizija, sporočil, da bo Nato premagan in da mu ne bo uspelo spremeniti režima v Libiji. "Odločeni smo, da ne bomo spremenili ničesar v naši državi, razen tega, kar bomo želeli sami, ne zaradi zavezniških letal," je dejal polkovnik, ki že dobra štiri desetletja vlada Libiji.

"Če bodo prišli na kopno, jih bomo pričakali, vendar so strahopetci, ne bodo si upali," je še povedal Gadafi, ki je Libijce pozval, naj se pripravijo, da bodo osvobodili svojo domovino. "Pripravite se, moški in ženske, da boste osvobodili Libijo centimeter za centimetrom."

Napad na civiliste v Misrati
Sile zveste Gadafiju so pred tem uporniško mesto Misrata obstreljevale z raketami grad, pri čemer je bilo po navedbah upornikov ubitih najmanj 10 ljudi, 40 pa ranjenih. Vse žrtve so bili civilisti. Misrata, glavna enklava upornikov na zahodu Libije, je po njihovih navedbah še vedno dnevno tarča bombardiranja Gadafijevih sil.

Letala zveze Nato so medtem med dnevom bombardirala vzhodne dele libijske prestolnice. Atlantsko zavezništvo, ki od marca izvaja letalske operacije nad Libijo, je v zadnjih tednih okrepilo napade na ključne cilje v Tripolisu. V četrtek so tako letala med drugim zadela raketomet.

Širjenje spopadov po državi
Uporniške sile so medtem napredovale proti mestu Zlitan, ki leži 160 km vzhodno od glavnega mesta Tripolis in 40 km zahodno od Misrate, tretjega največjega libijskega mesta. Uporniki izkoriščajo podporo Natovih bombnikov, ki redčijo oklepne in topniške enote Gadafijevih sil. O spopadih prihajajo novice tudi iz puščavskega mesta Gadmes, ki je na Unescovem seznamu. V mestu ob libijsko-alžirski meji se je v zadnjih dneh zgodil upor, vladne sile pa so mesto obkrožile in ga obstreljujejo s topništvom.