Norvežani so pretresni nad napadom v Oslu. Foto: EPA
Norvežani so pretresni nad napadom v Oslu. Foto: EPA
Krvava napada pretresla Norveško

Silovita eksplozija, ki je odjeknila v središču Osla, je zahtevala več smrtnih žrtev. Čez nekaj ur je sledilo še streljanje na udeležence tabora podmladka vladajoče Laburistične stranke na otoku blizu norveške prestolnice. Policija je prepričana, da sta dogodka povezana.

Slovenski predsednik Danilo Türk je ob dogodkih na Norveškem izrazil sožalje kralju Haraldu V. "Z globoko pretresenostjo in žalostjo sem prejel novico o tragičnih dogodkih na Norveškem, ki so terjali dragocena življenja in povzročili resno škodo. Dovolite mi, da Vam ob tem v imenu vseh ljudi v Sloveniji in v svojem imenu izrazim iskreno sožalje," je v sožalnem pismu zapisal Türk.

Zaradi dogodka je globoko pretresenost izrazil predsednik Evropskega sveta, ki je najstrožje obsodil ta "strahopetna dejanja, za katera ni opravičil".

"Ostudno" dejanje je obsodil tudi generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen, ki je ob tem poudaril, da Nato ostaja trdno solidaren z Norveško, članice zavezništva pa so enotne v boju proti tovrstnim dejanjem nasilja.

Ameriški predsednik Barack Obama je izrekel osebno sožalje prebivalcem Norveške. Po njegovih besedah je napad opozorilo, da ima svet dolžnost ustaviti teroristična dejanja.

Krvava napada pretresla Norveško