Eksplozija je povzročila precejšnje razdejanje v središču Osla. Foto: EPA
Eksplozija je povzročila precejšnje razdejanje v središču Osla. Foto: EPA

Trenutno stanje je glede na dogodke, ki so se zgodili, mirno, vendar smo vsi pretreseni, je povedala Irena Jakopanec, ki živi v Oslu. Potrdila je, da je policija domačine pozvala, naj ostanejo doma, turisti pa v hotelih, in da je središče mesta zaprto. Slovenka sicer ni bila v bližini eksplozije, a je potrdila, da so jo čutili ljudje v precej širokem krogu v okolici, po eksploziji pa so stekli stran, tudi po glavni ulici.

Dogodek je popolnoma nepričakovan, lahko pa bi bil povezan s tem, da ima Norveška vojake tako v Afganistanu kot v Libiji, je povedala Jakopančeva in dodala, da gre za velik šok v odprti ter sproščeni družbi, kjer ni ves čas potreben popoln nadzor. "Ljudje se bojijo izgubiti to svobodo," je povedala.

Vzrok najmanj ene silovite eksplozije, ki je okoli 15.20 odjeknila v vladni četrti v Oslu, je bila bomba. Umrli sta najmanj dve osebi, 15 jih je bilo ranjenih. Eksplozija je poškodovala tudi kabinet premierja Jensa Stoltenberga, ki pa pri tem ni bil ranjen.

Kdo je odgovoren za napad, še ni znano. Po eksploziji so neznanci streljali na pripadnike podmladka norveških socialdemokratov, ki so na počitniškem taboru na otoku Utoya južno od Osla.