Sirski predsednik Bašar Al Asad ne želi predati svoje oblasti. Foto: EPA
Sirski predsednik Bašar Al Asad ne želi predati svoje oblasti. Foto: EPA
Alepo
Nasilje v sirskem mestu Alep se stopnjuje. Foto: EPA

Video s posnetki zajetja so objavili sirski aktivisti, na njih pa je vidnih deset moških v civilnih oblačilih, ki sedijo na dvorišču. Video je posnel moški, ki se je predstavil za člana Svobodne sirske vojske, moški na posnetku pa so se predstavili kot pripadniki sirske vojske in prorežimske milice šabiha.

Mednarodna skupnost je medtem vse bolj zaskrbljena nad razmerami v Alepu, kjer že več dni potekajo srditi spopadi med vladnimi silami in uporniki. V mesto se v zadnjih dneh zgrinjajo kolone tankov, vojaški helikopterji in letala, ki obstreljujejo uporniške soseske.

Poziv ZN-a k zaščiti civilistov
Visoka komisarka ZN-a za človekove pravice Navi Pillay je sirsko vlado pozvala, naj zaščiti civiliste v mestu Alep: "Civilisti in civilni objekti - vključno z domovi in drugo lastnino, podjetji, šolami in verskimi svetišči - morajo biti zavarovani ves čas. Vse strani, tako vladna kot opozicijske sile, morajo razlikovati med civilnimi in vojaškimi tarčami."

Mood: Asadu so šteti dnevi
"Prej ali slej bo režim padel," je povedal norveški general Robert Mood, čigar mandat za vodenje 300-članske misije v Siriji se je končal prejšnji teden. "Naraščanje nasilja, nezmožnost vladajočega režima, da bi zaščitil civilno prebivalstvo, vse to pomeni, da so režimu dnevi na oblasti šteti. Toda ali bo padel čez teden dni ali čez eno leto? Na to vprašanje si ne upam odgovoriti," je dejal Mood, ki je še poudaril, da gre pri spopadih med uporniki in sirskimi silami za boj "Davida proti Goljatu".

"Številni mislijo, da bo ob Al Asadovem odhodu konflikt rešen, a gre pri tem za pretirano posploševanje. Situacija bi se lahko še poslabšala," je previden Mood, ki meni, da si je nemogoče zamisliti, da bi lahko v Siriji tudi v prihodnosti na oblasti ostal zdajšnji režim. Mooda je na mestu vodje opazovalne misije v Siriji zamenjal senegalski generalpodpolkovnik Babacar Gaye, ki je prevzel vodenje misije, ki jo sestavlja 150 članov, njegov mandat pa bo trajal le 30 dni.

Delni umik članov Rdečega križa in Rdečega polmeseca
Iz Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) so medtem sporočili, da se bodo nekateri tuji predstavniki Rdečega križa iz varnostnih razlogov umaknili iz Damaska v sosednji Libanon, je povedal predstavnik ICRC-ja v Bejrutu. V državi bo še vedno ostala skupina 50 sodelavcev Rdečega križa, nekatere svoje dejavnosti v Alepu pa bo zaradi hudih bojev prekinil tudi sirski Rdeči polmesec.