Rusija in Kitajska sta ostali zvesti svojemu zavezniku Bašarju Al Asadu in preprečili sprejem sankcij proti njegovemu režimu. Foto: EPA
Rusija in Kitajska sta ostali zvesti svojemu zavezniku Bašarju Al Asadu in preprečili sprejem sankcij proti njegovemu režimu. Foto: EPA

Krivda za nadaljevanje nasilja leži pri režimu in državah, ki se nočejo pridružiti mednarodni skupnosti.

Veleposlanica ZDA v Varnostnem svetu Susan Rice o tem, kdo je del mednarodne skupnosti.
Robert Mood
Pod poveljstvom Roberta Mooda je bilo 300 neoboroženih opazovalcev Združenih narodov, ki bi morali nadzorovati uresničevanje propadlega Annanovega mirovnega načrta. Foto: EPA
Brez nove resolucije proti Siriji

Uradna Moskva in Peking sta se v zadnjih devetih mesecih že tretjič odločila za uporabo veta, s čimer sta preprečila sprejetje resolucij, ki bi bile podlaga za sankcije Združenih narodov proti Siriji in njenemu vladajočemu režimu.

Bašarju Al Asadu grozečo resolucijo so predlagale zahodne države na čelu s preostalo trojico stalnih članic Varnostnega sveta ZDA, Francijo in Veliko Britanijo. Za je glasovalo 11 članic VS-ja, Rusija in Kitajska sta vložili veto, Južna Afrika in Pakistan pa sta se vzdržala glasovanja.

Rusija je svoj predlog resolucije umaknila z dnevnega reda, ker večina veleposlanikov ni bila pripravljena niti razpravljati o ruskem predlogu. Na veto sta se najbolj ostro odzvali Velika Britanija in ZDA.

Razočaranje in grožnje Zahoda
"So na napačni strani sirskega ljudstva, na napačni strani miru in stabilnosti v regiji. Gre za izredno obžalovanja vredno odločitev," je bil komentar Bele hiše, ki je poudarila, da bo predsednik Bašar al Asad in njegov krog moral za zlorabe odgovarjati. Predsednik Barack Obama, ki je bil v času glasovanja v New Yorku ravno na letalu za Florido, je tudi zavrnil možnost podaljšanja opazovalne misije za dodatnih 30 dni, kot je predlagala Velika Britanija.

"Odločitev Rusije in Kitajske za veto je iz stališča Združenega kraljestva neopravičljiva in nebranljiva," je bil neposreden britanski zunanji minister Wiiliam Hague po glasovanju v Varnostnem svetu ZN-ja. "Obrnili so hrbet sirskemu ljudstvu v njegovi najbolj najhujši uri. Verjamem, da bosta Rusija in Kitajska za takšno stališče na Bližnjem vzhodu plačala visoko diplomatsko in politično ceno. Mnogi opazovalci bodo zaključili, da sta postavili nacionalni interes pred življenja in pravice milijonov Sircev," je Hauge svaril Ruse in Kitajce pred posledicami.

"Sprožajo spore brez razmisleka"
Tudi Kitajska ta predlog podpira, medtem ko je njen veleposlanik Li Baodong osnutek propadle resolucije označil kot pristranski. Poudaril je, da Kitajska nima nacionalnega interesa v Siriji in si je vedno prizadevala za soglasje v VS ZN, vendar pa je le-to onemogočilo "arogantno" obnašanje predlagateljev resolucije.

"Nekaj držav si želi vpletanja v notranje zadeve drugih držav in povzročajo spore povsem brez razmisleka o posledicah. Naj razmislijo o svojih dejanjih in stopijo nazaj na pravo pot," je dejal kitajski veleposlanik.

Režim družine Al Asad in stranke Baas se že 16 mesecev spopada z vstajo, ki je v zadnjih tednih prerasla v državljansko vojno. V protestih in spopadih med opozicijskimi ter vladnimi silami je bilo po ocenah Združenih narodov ubitih že 16 tisoč ljudi. Razmere v Siriji so se v sredo dramatično zaostrile, potem ko je uporniška Sirska svobodna armada v bombnem atentatu obglavila vojaški in obveščevalski vrh režima. V Damasku se sicer bijejo najhujši boji od začetka upora marca lani.

Norvežan Mood končal misijo ZN-a
Vodja opazovalne misije Združenih narodov Robert Mood je v četrtek zapustil Sirijo, saj se je končal njegov mandat. "Težko mi je reči, vendar smo v Siriji še daleč od miru. Stopnjevanje nasilja v Damasku v zadnjih nekaj dneh je dokaz za to," je Mood poudaril v sporočilu za javnost.

"Vse strani pozivam, naj prenehajo z nasiljem in napadi v vseh oblikah ter se posvetijo naporom za miroljubno rešitev konflikta," je še zapisal norveški general, ki je poveljeval 300 neoboroženim opazovalcem, ki bi morali nadzorovati uresničenje propadlega mirovnega načrta, ki ga je pripravil posebni odposlanec Kofi Annan.

Krivda za nadaljevanje nasilja leži pri režimu in državah, ki se nočejo pridružiti mednarodni skupnosti.

Veleposlanica ZDA v Varnostnem svetu Susan Rice o tem, kdo je del mednarodne skupnosti.
Brez nove resolucije proti Siriji