Kosovski premier Isa Mustafa med
Kosovski premier Isa Mustafa med "branjenjem" svojega položaja v kosovskem parlamentu. Foto: EPA
Kosovo
Nezaupnico je podprlo 78 od 120 poslancev. Foto: EPA
Kosovski parlament izglasoval nezaupnico vladi

Od skupno 120 poslancev je za nezaupnico glasovalo 78 poslancev, 34 jih je bilo proti, trije so se vzdržali. Nezaupnico so podprli tudi poslanci Demokratske stranke Kosova (PDK), koalicijske partnerice Demokratske lige Kosova (LDK) premierja Mustafe.

Po izglasovani nezaupnici morajo na Kosovu zdaj pripraviti predčasne parlamentarne volitve najpozneje v 45 dneh. Kot poroča beograjski B92, bi volitve verjetno lahko bile 25. junija. Drugi mediji omenjajo tudi 11. in 18. junij.

Zahtevo za glasovanje o nezaupnici vladi je vložila opozicijska Pobuda za Kosovo ob podpori Zveze za prihodnost Kosova in Samoopredelitve ter 12 poslancev vladnih strank.

Mustafa: Cilj je preprečiti korupcijske afere
Premier Mustafa je ob začetku zasedanja predlog o nezaupnici označil za političnega, brez argumentov, cilj pa je prikriti korupcijske afere. Dodal je, da je imela njegova vlada največ uspehov v boju proti ekstremizmu, nezakonitim migracijam in korupciji. Prav tako je dosegla proračunsko stabilnost. "To govori o kredibilnosti vlade," je dejal kosovski premier.

Mustafa se je sicer v torek zvečer po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug izrekel proti temu, da bi predčasne volitve pripravili junija, ker bo takrat letos muslimanski postni mesec ramazan.

Pajaziti: Ni koordinacije med koalicijskimi partnerji
Vodja poslanske skupine PDK-ja Zenun Pajaziti je pred glasovanjem v parlamentu napovedal, da bo njegova stranka podprla nezaupnico vladi, pri tem je naštel tudi njene neuspehe. Poudaril je tudi, da ni koordinacije med koalicijskimi partnerji.

Vodja poslanske skupine LDK-ja Ismet Beqiri se je izrekel proti nezaupnici in ocenil, da ima Kosovo najuspešnejšega premierja v zadnjem obdobju.

Očitki: Škodljivi sporazumi z Brusljem, razmejitev s Črno goro
Vodja poslanske skupine Pobude za Kosovo (NPK) Valdete Bajrami je pred glasovanjem podprla nezaupnico in dejala, da vlada v Prištini ni uresničila številnih stvari, da je podpisala škodljive sporazume z Brusljem ter privolila v slab sporazum o razmejitvi s Črno goro. Dodala je, da je glasovanje o nezaupnici edina možnost, predčasne volitve pa edini izhod v tem trenutku.

Kosovski parlament izglasoval nezaupnico vladi