Pahorja in njegovo partnerico Tanjo Pečar je sprejel avstrijski predsedniški par. Foto: EPA
Pahorja in njegovo partnerico Tanjo Pečar je sprejel avstrijski predsedniški par. Foto: EPA
Pahor na obisku v Avstriji

Povedal je, da načrtuje sestanek s predstavniki strank, na katerem bodo izoblikovali ukrepe, s katerimi bo Slovenija izšla iz politične krize.

Pahor je po sestanku z avstrijskim predsednikom Heinzom Fischerjem, ki ju po Pahorjevih navedbah veže "25-letno prijateljstvo", dejal, da je njegova naloga zagnati proces za iskanje rešitve. Pahor je na skupni tiskovni konferenci s Fischerjem povedal še, da bo sodeloval z vlado.

Fischer je izrazil veselje, da je Pahor kot predsednik države za prvi dvostranski obisk na tujem izbral prav Avstrijo, medtem ko so iz Pahorjevega urada sporočili, da izbira destinacije njegovega prvega uradnega obiska tujine kaže na pomen, ki ga Slovenija daje Avstriji.
O zavezah manjšini
Predsednika sta se pogovarjala tudi o slovenski manjšini v Avstriji. Pahor je dejal, da sta obe državi dolžni skrbeti za svoje državljane, tako Avstrija za državljane slovenskega rodu kot Slovenija za nemško govorečo skupnost.
Dodal je, da obveze do manjšin v demokratični družbi niso dolžnost, ampak privilegij - "da bi lahko močno čutili in živeli svojo identiteto".

Avstrijski predsednik je povedal, da imata s Pahorjem pri veliko zadevah isto ali podobno mnenje, kar tudi prispeva k dobrim odnosom med državama, medtem ko Pahor ocenjuje odnose med državama kot vzorne.

Po delovnem kosilu s Fischerjem se bo slovenski predsednik sešel še z avstrijskim kanclerjem Wernerjem Faymannom in predsednico parlamenta Barbaro Prammer.
Pahorja na obisku spremlja partnerica Tanja Pečar.

Pahor na obisku v Avstriji