Slovenski premier se mudi na prvem uradnem obisku v Izraelu. V sredo bo obiskal še palestinska ozemlja. Foto: EPA
Slovenski premier se mudi na prvem uradnem obisku v Izraelu. V sredo bo obiskal še palestinska ozemlja. Foto: EPA
Borut Pahor in Avigdor Liberman
Pahor in Liberman sta v ponedeljek izmenjala poglede na razmere o Bližnjem vzhodu in o poteku mirovnega procesa. Foto: EPA

Pahor, ki je v Izrael pripotoval v ponedeljek, se je v Jeruzalemu udeležil delovnega kosila s predstavniki izraelsko-palestinske gospodarske zbornice, kjer so razpravljali o možnostih, da se prek gospodarskega sodelovanja med Izraelci in Palestinci vzpostavi tudi politični dialog. Povedal je, da je treba gojiti medčloveške odnose, ki bodo spodbudili zaupanje, saj se tako ustvarja ozračje, v katerem bo mogoče doseči tudi političen dogovor med obema narodoma.

Pahor je povedal, da je prav pomanjkanje zaupanja ena izmed ključnih težav pri ponovnem zagonu mirovnih pogajanj med narodoma, s tem pa so se strinjali tudi njegovi sogovorniki. Pojasnili so mu, da s sodelovanjem na gospodarskem področju gradijo zaupanje med ljudmi na obeh straneh in ustvarjajo razmere, v katerih se je lažje pogovarjati. Od ljudi, ki si ne morejo ustvariti normalnega življenja prek dela, je namreč to težko pričakovati.

V razpravah so se sogovorniki osredotočili tudi na ovire, s katerimi se spopadajo palestinski gospodarstveniki, med katerimi je predvsem otežen prestop meje. Izraelski gospodarstveniki so pri tem pojasnili, da se uvajajo ukrepi za olajšanje prestopa meje za gospodarstvenike in blago s palestinskih ozemelj prek različnih načinov sodelovanja in medsebojnega obveščanja.

Potencial za sodelovanje v turizmu
Na srečanju, ki je prvo tovrstno med premierjem kakšne države ter izraelskimi in palestinskimi gospodarstveniki, so sogovorniki razpravljali tudi o možnostih gospodarskega sodelovanja s Slovenijo. Pahor je izpostavil predvsem potencial slovenske turistične panoge in umika države iz gospodarstva, za nadaljevanje pogovorov o sodelovanju pa je gospodarstvenike povabil, naj obiščejo Slovenijo.

V okviru obiska sta slovenski veleposlanik v Izraelu Boris Sovič in izraelski minister za turizem podpisala memorandum o sodelovanju na področju turizma med slovenskim ministrstvom za gospodarstvo in izraelskim ministrstvom za turizem.

Pahor slavnostni govornik na odprtju zbornice
Pahor se je po kosilu odpravil proti Tel Avivu, kjer je zvečer sodeloval pri odprtju izraelsko-slovenske gospodarske zbornice in nastopil kot slavnostni govornik. Na poti se je ustavil še na Weizmanovem inštitutu v mestu Rehovot, kjer si je ogledal delo ene vodilnih naravoslovnih raziskovalnih ustanov na svetu.

V ponedeljek izraelske, v sredo palestinske oblasti
V ponedeljek se je Pahor v Jeruzalemu srečal z najvišjimi predstavniki izraelskih oblasti, s premierjem Benjaminom Netanjahujem, s predsednikom Šimonom Peresom, zunanjim ministrom Avigdorjem Libermanom in vodjo opozicije Cipi Livni. Obiskal je tudi muzej holokavsta v Jeruzalemu, kjer je v spominski sobi položil venec.

Svoj obisk bo Pahor sklenil v sredo z obiskom Ramale, kjer se bo srečal s predsednikom palestinske vlade Salamom Fajadom in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Pahor bo obiskal tudi rehabilitacijski center Abu Raya in se sešel s predstavniki Sveta za verske institucije v Sveti deželi.