Boruta Pahorja je sprejel tudi turški premier Recep Tayyip Erdogan. Foto: Uradni Twitterjev profil Boruta Pahorja
Boruta Pahorja je sprejel tudi turški premier Recep Tayyip Erdogan. Foto: Uradni Twitterjev profil Boruta Pahorja
Borut Pahor v Ankari
Slovenski predsednik je popoldne nagovoril letno konferenco veleposlanikov Turčije. Foto: Uradni Twitterjev profil Boruta Pahorja
Borut Pahor v Ankari
Turški predsednik Abdullah Gül je slovenskemu predsedniku predstavil proces modernizacije turškega gospodarstva, ki po njegovem mnenju predstavlja tudi priložnost za slovenska podjetja. Foto: Uradni Twitterjev profil Boruta Pahorja

Pahor je začel obisk s polaganjem venca na grobu ustanovitelja moderne turške države Atatürka, nato pa ga je z vojaškimi častmi sprejel njegov gostitelj turški predsednik Abdullah Güll.

Predsednika sta se strinjala, da so odnosi med državama odlični, k čemur je prispeval tudi podpis strateškega partnerstva marca 2011.

V četrtek bo Pahor z delegacijo, v kateri bo tudi zunanji minister Karl Erjavec, obiskal Carigrad, kjer bo v okviru obiska organizirana investicijska konferenca z namenom dodatne promocije slovenskega gospodarstva in predstavitve aktualnih investicijskih priložnosti.


Vlaganj sorazmerno malo

Kljub temu pa bi lahko imeli državi še močnejše gospodarsko sodelovanje, še posebej na področjih storitev transporta, logistike in turizma.

Kumulativna vrednost turških investicij je bila po podatkih Banke Slovenije konec leta 2012 v Sloveniji 5,8 milijona evrov, kumulativna vrednost neposrednih naložb slovenskih podjetij v Turčiji pa 6,9 milijona evrov.

V letu 2012 je blagovna menjava med Slovenijo in Turčijo znašala dobrih 400 milijonov evrov, medtem ko je obseg storitvene menjave dosegel 75 milijonov evrov. Vrednost izvoza slovenskih storitev v Turčijo je znašala 49,5 milijona evrov, vrednost uvoza storitev pa 25,6 milijona evrov.

Koncept pametne in lepe dežele
"Vesel sem, da turška poslovna skupnost vidi v Sloveniji destinacijo za vlaganje, in verjamem, da bo Slovenija tudi z odpravo nekaterih administrativnih ovir vzpostavila gospodarstvo, ki bo bolj konkurenčno in privlačno za tuje strateške partnerje," je dejal slovenski predsednik in dodal, da želi predstaviti koncept Slovenije kot "pametne in lepe dežele".

Predsednik Abdullah Gül je slovenskemu predsedniku predstavil proces modernizacije turškega gospodarstva, ki po njegovem mnenju predstavlja tudi priložnost za slovenska podjetja, so sporočili iz Pahorjevega urada.
Pahor podprl približevanje Turčije EU-ju
Oba predsednika sta izpostavila vlogo držav na njunem regijskem območju. Tako je turški predsednik izpostavil slovensko vlogo pri stabilizaciji razmer na Zahodnem Balkanu, Pahor pa vlogo Turčije v naporih mednarodne skupnosti za stabilizacijo razmer na Bližnjem vzhodu.

Ob tem je Pahor podprl prizadevanja Turčije za približevanje EU-ju: "Osebno sem si in si bom tudi v prihodnje prizadeval, da EU postane dovolj velika domovina tudi za Turčijo," je dejal.

Inštitut turških študij v Sloveniji
Predsednika v Ankari spremlja minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, ki se je srečal s turškim ministrom za izobraževanje Nabijem Avcijem. Ta je dejal, da odnosi med državama na področju izobraževanja še niso na ravni, ki bi si jo želeli. Potencial, ki gotovo obstaja, bi lahko izboljšali, je dejal. Minister Pikalo pa se je strinjal, da bi bil v tej smeri dobrodošel podpis novega sporazuma na področju izobraževanja.

Ena izmed možnosti se kaže v vzpostavitvi instituta za turške študije v Sloveniji, obstaja pa tudi interes, da se vzpostavi katedra za slovenski jezik v Turčiji. Sodelovanje bi lahko potekalo tudi na ravni osnovnošolskega in srednješolskega izobraževanja, predvsem prek e-twinning projektov, je dejal Pikalo in se zavzel tudi za izmenjavo profesorjev in učiteljev.