Foto:
Foto:
EU meni, da  bi mnenje sodišča lahko ogrozilo mirovni proces.
Palestinski voditelj Jaser Arafat je dejal, da izrael gradi drugi berlinski zid.
Izraelski premier Ariel Šaron je dejal, da se Izrael ne bo več pogajal s Palestino.

Meddržavno sodišče so zato pozvali, naj izda mnenje, da gradnja zidu ni v skladu z mednarodnim pravom.

Izraelska stran je zaslišanja, ki se jih ne udeležuje, označila kot pristranska, ker ne upoštevajo palestinskega terorizma. Dejala je, da gre za proces proti izraelskim protiterorističnim ukrepom.

Pričakovana podpora Palestincem
V treh dneh bodo pravni strokovnjaki iz Južnoafriške republike, Alžirije, Savdske Arabije, Jordanije, Bangladeša, Belizeja, Kube, Indonezije, Madagaskarja, Malezije, Senegala, Sudana in Turčije ter predstavniki palestinskih oblasti, Arabske lige in Organizacije islamske konference sodnikom predstavili svoja stališča v zvezi z gradnjo zidu.

Po pričakovanjih naj bi vsi zagovarjali palestinsko stran in skušali prepričati sodnike, da gradnja zidu predstavlja kršitev mednarodnega prava. Tudi generalni sekretar Arabske lige Amr Musa je v izjavi za javnost v Haagu podprl Palestince in dejal, da sporni zid ni v skladu z mednarodnim pravom.

EU za politično rešitev
Pisna mnenja v zvezi s spornim vprašanjem je poleg Izraela podalo še 43 držav, med njimi Rusija, ZDA in številne članice EU-ja. Te so izrazile nasprotovanje, da bi o zakonitosti gradnje zidu odločalo sodišče. EU meni, da bi bilo treba poiskati politično rešitev vprašanja, medtem ko bi lahko mnenje sodišča škodovalo mirovnemu procesu.

Arafat: Gre za drugi berlinski zid
Palestinski predsednik Jaser Arafat je v Ramali obsodil gradnjo zidu in dejal, da gre za drugi berlinski zid. Arafat je Izraelce obsodil, da želijo z gradnjo zidu preprečiti ustanovitev neodvisne palestinske države. Dejal je, da so se z zidom palestinske vasi in mesta spremenila v zapore in koncentracijska taborišča.

Neki višji palestinski diplomat se je zaradi spornega zidu zavzel za uvedbo gospodarskih ukrepov proti Izraelu. Na Zahodnem bregu pa se je zbralo okoli 2.500 Palestincev, ki protestirajo proti nadaljnji gradnji zidu. Izraelski vojaki so množico pregnali s solzivcem.

Šaron: Izrael se ne bo več pogajal
Izraelski premier Ariel Šaron je pred parlamentarno komisijo dejal, da se Izrael s palestinskim vodstvom ne bo več pogajal. Razlog za odločitev naj bi bil, da palestinska stran doslej ni izpolnila nobene obveznosti, ki ji jo nalaga mednarodni časovni načrt.

Šaron naj bi konec marca v ZDA predstavil načrt za enostransko ločitev od Palestincev. Ta predvideva odstranitev 17 judovskih naselbin in nadaljevanje gradnje spornega zidu na Zahodnem bregu. Odpovedano je bilo tudi srečanje predstavnikov kabinetov premierjev sprtih strani, ki bi morala pripraviti srečanje med Šaronom in Ahmedom Kurejem.