Foto:
Foto:
Sooblikovalca ženevskega sporazuma Josi Bejlin in Jaser Abed Rabo

Žrtev naj bi bila kar šestkrat ustreljena v glavo. Na pogajanjih palestinskih skupin v Kairu prekinitev ognja pogojujejo z umikom izraelske vojske.

V nedeljo naj bi se sestali palestinski in izraelski predstavniki, da bi pripravili srečanje palestinskega premierja Ahmeda Kureja z izraelskim premierjem Arielom Šaronom. Srečanja, ki bo v Jeruzalemu, se bo udeležil tudi palestinski minister za pogajanja Sajeb Erekat ter vodji kabinetov obeh vlad.

Pogovori palestinskih skupin v Kairu
Trinajst glavnih palestinskih skupin danes nadaljuje pogovore o prekinitvi napadov na izraelske cilje, vendar še vedno ne najdejo skupnega jezika. Zmernejši Fatah se zavzema za popolno prekinitev, islamski Hamas pa vztraja pri prekinitvi napadov le na civiliste. Enotni so glede tega, da mora prekinitev napadov sprejeti tudi Izrael.

Palestinsko gibanje demokratična fronta za osvoboditev Palestine (FDLP) je v petek predlagalo pogojno enoletno premirje pod mednarodnim nadzorom. Pri tem pa bi moral Izrael ugoditi šestim pogojem, med drugim končanju vdorov na palestinsko ozemlje in umiku na položaje, ki jih je zasedal pred drugo intifado septembra leta 2000.

Na pogovorih je danes navzoč tudi palestinski premier Ahmed Kurej. Pogajanja med predstavniki glavnih palestinskih skupin so se začela v četrtek na skrivni lokaciji v Kairu, njihov cilj pa je doseči prekinitev ognja.

Islamski džihad napoveduje nove napade
Oboroženo krilo palestinskega skrajnega gibanja Islamski džihad, Brigade Al Kuds, pa je napovedalo maščevanje za nedavne izraelske operacije v Ramali in Dženinu. Udarili bodo v samo središče izraelskega ozemlja, trdijo.

Glavni posrednik pogovorov je vodja egiptovskih obveščevalnih služb Omar Sulejman, ki je imel pomembno vlogo že pri prvi prekinitvi ognja, ki so jo palestinske skupine razglasile junija.

Avtorja ženevske pobude pri Powellu in Annanu
Ameriški State Department je srečanje državnega sekretarja Colina Powella z avtorji ženevske pobude za mir na Bližnjem vzhodu označil za konstruktivno.

Po mnenju State Departmenta ženevska pobuda ni v nasprotju s časovnim načrtom, ki ga podpirajo ZDA. Hkrati pa so bolj kot kadar koli prepričani, da je časovni načrt prava pot. O miru med Palestinci in Izraelci pa morata odločiti prav obe vladi, ne pa neformalna skupina, še trdijo pri State Departmentu.

Colin Powell se je v petek sestal s pobudnikoma neuradne ženevske pobude za mir, nekdanjim izraelskim ministrom Josijem Bejlinom in nekdanjim palestinskim ministrom Jaserjem Abedom Rabom. Ženevski pobudi nasprotujejo tako izraelska vlada kot tudi skrajne islamske palestinske skupine.

O ženevski pobudi se je pohvalno izrazil tudi generalni sekretar ZN-a Kofi Annan, ki se je v New Yorku včeraj srečal z omenjenima avtorjema.