Foto:
Foto:
Izrael želi, da bi varnostni zid postal tudi državna meja.

Izraelska vojska je vdrla v begunsko taborišče Rafa na jugu Gaze, pri tem pa je bil ubit en Palestinec, šest pa je bilo ranjenih.

Ubiti aktivist je bil član Ljudske fronte za osvoboditev Palestine (PFLP). Ponoči pa je bil ubit Palestinec, ki se je skušal približati judovskem naselju pri Rafi.

Opozorilo vodstvu Fataha in palestinskih oblasti
Med več kot 300 Palestinci, ki so napovedali izstop iz gibanja Fatah, ni nobenih višjih predstavnikov tega gibanja. Predvsem mlajša generacija na ta način protestira proti domnevam o korupciji, o razdoru znotraj gibanja in o nepripravljenosti za reforme. Člani se tudi ne strinjajo z načinom, kako stranka rešuje spor z Izraelom.

V stranki je že dalj časa čutiti razdor med mlajšo in starejšo generacijo. Med starejšo sodijo tudi člani palestinske vlade, ustanovljene v začetku 90. let, ko se jih je večina vrnila iz izgnanstva. Čeprav strankarska pravila zahtevajo volitve vodstva vsakih pet let, pa jih ni bilo že od leta 1989.

Mir ne bo čakal konca ameriških volitev
Palestinski zunanji minister Nabil Šat je na varnostni konferenci v Münchnu pozval EU, Rusijo in ZN, naj pomagajo pri mirovnem procesu. Če bodo ZDA zaradi novembrskih volitev preveč "zaposlene", bi lahko pri časovnem načrtu pomagale EU, Rusija in ZN. Če bi proces ostal na mrtvi točki do novembra, bi bilo lahko katastrofalno, je dejal Šat. Jordanski kralj Abdulah II. pa je dejal, da je Bližnji vzhod glavno območje za rekrutiranje skrajnežev.

Vodja izraelske opozicije Šimon Peres je dejal, da bi po ustanovitvi Palestine obe državi morali vstopiti v EU.

Šaron bo odnesel v ZDA načrt za 100 km krajši zid
Izraelski premier Ariel Šaron bo na obisku v Washingtonu prihodnji teden predstavil skrajšani potek varnostnega zidu. Zid naj bi se po novem ognil večjim posegom na ozemlja na Zahodnem bregu. Dolžina zidu naj bi bila po novem okoli 600 km, kar je 100 km manj, kot je bilo načrtovano leta 2002. Iz judovskih enklav na Zahodnem bregu naj bi preselili okoli 7.500 naseljencev.

Linija varnostnega zidu približno sledi razmejitveni črti pred vojno leta 1967, vendar bi bila po tem enostranskem izraelskem načrtu palestinska država manjša, kot predvideva časovni načrt.