Riceova se je v ponedeljek v Jeruzalemu sešla z izraelskim premierjem Olmertom in palestinskim predsednikom Abasom. Foto: EPA
Riceova se je v ponedeljek v Jeruzalemu sešla z izraelskim premierjem Olmertom in palestinskim predsednikom Abasom. Foto: EPA

To je po srečanju četverice v Berlinu povedal generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki je že napovedal prihodnje srečanje četverice. Tokrat so se predstavniki četverice srečali v Berlinu, prihodnji sestanek, ki ga napoveduje Ban pa naj bi gostil Bližnji vzhod.

Sicer naj bi že na berlinskem sestanku odločali, ali naj podprejo palestinsko vlado narodne enotnosti, a so se po besedah ameriške zunanje ministrice Condoleezze Rice odločili, da počakajo na oblikovanje palestinske vlade narodne enotnosti.

Že pred tem so palestinske oblasti bližnjevzhodno četverico pozvale, naj prizna novo palestinsko vlado narodne enotnosti. Predstavnik palestinske vlade je dejal, da bo vlada predstavljala vse palestinske politične strani, zato po mnenju vlade ni razloga za negativen odgovor četverice, ki se sestaja v Berlinu.

V začetku meseca sta namreč Fatah in Hamas oblikovala skupno vlado. Gibanje Hamas sicer še vedno noče priznati Izraela, kar je eden izmed treh pogojev za obnovitev pomoči palestinskim oblastem, ki je bila ukinjena po zmagi Hamasa na lanskih parlamentarnih volitvah.

Pestra družba na srečanju
Palestinski poziv je bil namenjen predsravnikom četverice, ki so se srečali v Berlinu. V imenu ZN-a se srečanja udeležuje generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, v imenu ZDA ameriška državna sekretarka Condoleeza Rice, rusko stran predstavlja zunanji minister Sergej Lavrov, evropsko pa visoki predstavnik EU-ja za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Salona, evropska komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero-Waldner in zunanji minister predsedujoče EU Nemčije, Frank-Walter Steinmeier. Sicer bližnjevzhodno četverico sestavljajo EU, Rusija, ZDA in ZN.