Abas je Belo hišo obiskal deset dni za tem, ko se je tam že mudil izraelski premier. Foto: Reuters
Abas je Belo hišo obiskal deset dni za tem, ko se je tam že mudil izraelski premier. Foto: Reuters
Judovsko naselje
Medtem ko se politiki pogovarjajo, se na Zahodnem bregu nadaljuje gradnja judovskih naselij. Foto: EPA

Barack Obama je po srečanju izrazil trdno prepričanje, da bo tudi Izrael spoznal, da je rešitev dveh držav - izraelske in palestinske -najkoristnejša za Izrael in njegovo dolgoročno varnost. Pri tem računa tudi na podporo vseh držav, še posebej arabskih.

Ena izmed glavnih tem pogovorov v Beli hiši so bila judovska naselja na Zahodnem bregu. Obama je znova pozval Izrael, da zaustavi njihovo gradnjo, čemur se izraelska stran vztrajno upira, kljub do zdaj najbolj jasnim pritiskom svoje največje zaveznice.

Kljubovanje Američanom
Izrael sicer zatrjuje, da ne bo gradil novih naselij na ozemlju, ki ga hočejo Palestinci za svojo neodvisno državo, vendar pa bo dovolil širjenje obstoječih naselij v skladu z naravno rastjo prebivalstva. Obama zahteva prekinitev vsakega širjenja judovskih naselij in je Izrael spomnil, da ga k temu zavezuje tudi časovni mirovni načrt iz leta 2003.

Vlada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja je v četrtek odločno zavrnila poziv ameriške državne sekretarke Hillary Clinton k zaustavitvi širjenja naselij na Zahodnem bregu tudi v okviru naravne rasti in opazovalci zdaj čakajo, kako daleč bo šla ameriška administracija s pritiski na Izrael.

Tudi Palestince je Obama pozval k odgovorni drži in dejal, da bi morali narediti več za okrepitev svojih varnostnih sil in zmanjšati protiizraelska stališča, ki se po njegovih besedah širijo tudi v šolah in mošejah.

Netanjahu se noče pogovarjati o državi
Obama se hoče odločneje kot njegov predhodnik George Bush vključiti v bližnjevzhodni mirovni proces, ki bi pripeljal do oblikovanja neodvisne palestinske države, a je zdaj naletel na oviro v novi izraelski desničarski vladi, ki ni ravno naklonjena tej ideji in bi se namesto reševanja ozemeljskih teženj Palestincev raje lotila njihovih gospodarskih težav.

Abas, čigar šibka točka je njegova oblast, ki je omejena le na Zahodni breg, medtem ko Gaza nadzira skrajno islamsko gibanje Hamas, je po srečanju dejal, da mirovni proces nujno potrebuje napredek, saj je čas ključnega pomena.

Kdaj se bo zgodil kakšen napredek, je težko napovedati, saj so pogajanja zastala. Palestinci namreč za njihov vnovičen začetek zahtevajo izraelsko priznanje zahteve po palestinski državi in zasutavitev gradnje judovskih naselij, medtem ko Izrael vztraja, da bodo usodo naselij določili šele na pogajanjih samih.

G. V.