Izrael še naprej širi judovska naselja in se ne zmeni za zahteve Palestincev ter opozorila mednarodne skupnosti. Foto: EPA
Izrael še naprej širi judovska naselja in se ne zmeni za zahteve Palestincev ter opozorila mednarodne skupnosti. Foto: EPA

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je Izraelce ponovno opomnila, da je v interesu reševanja bližnjevzhodnega mirovnega procesa ustavitev širjenja judovskih naselij in zmanjšanje njihove rodnosti.

"Tako gradnja novih naselij kot vojaških oporišč ali naravni prirastek prebivalstva na tem območju niso izjema," je spomnila Clintonova in ob tem poudarila, da je to jasno povedal že ameriški predsednik Barack Obama, ko ga je prejšnji teden v Beli hiši obiskal izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Izraelci ne bodo popustili
Netanjahu je v odzivu na opozorila Clintonove dejal, da se bo Izrael o usodi judovskih naselij odločal na mirovnih pogajanjih s Palestinci, dokler pa se ta ne bodo znova začela, bodo pustili, da "življenje v teh naseljih teče dalje".

Po njegovih besedah to pomeni, da novih naselij ne bodo gradili, vendar bo dovoljeno širjenje že obstoječih naselij v okviru naravnega prirastka prebivalstva. "Niti slučajno ne bom svojemu narodu dejal, da ne smejo imeti otrok, ali prisilil mlade ljude, da se izselijo stran od svojih družin," je dejal Netanjahu.

Naselja ovira na poti do miru?
Palestinski predsednik Mahmud Abas medtem vztraja, da se mirovna pogajanja ne bodo obnovila, dokler Izrael ne bo sprejel oblikovanja palestinske države in ustavil gradnjo naselij na Zahodnem bregu.

Judovska naselja so eden izmed glavnih kamnov spotike v mirovnih pogajanjih med Izraelci in Palestinci. Po mednarodnem pravu je gradnja naselij na Zahodnem bregu nezakonita, s čimer pa se Izrael ne strinja.

Palestince najbolj moti, da so omenjena naselja na ozemlju, kjer naj bi prihodnosti zaživela neodvisna palestinska država. Izrael je judovska naselija začel graditi leta 1967, ko je v šestdnevni vojni zasedel Zahodni breg in vzhodni, arabski, del Jeruzalema. V teh naseljih živi okoli pol milijona Judov.

K. Š.