Vallant je prepričan, da bo Assange kmalu prišel na prostost, saj so obtožbe proti njemu smešne in neargumentirane. Foto: Osebni arhiv Primoža Vallanta
Vallant je prepričan, da bo Assange kmalu prišel na prostost, saj so obtožbe proti njemu smešne in neargumentirane. Foto: Osebni arhiv Primoža Vallanta

V spletni klepetalnici MMC-ja smo gostili vzpostavitelja slovenske domene wikileaks.si Primoža Vallanta iz Fondacije Vallant - Civilna iniciativa za zaščito pravne in socialne države, narave in divjih živali iz Maribora, ki je najbolj zaslužen, da tudi v Sloveniji lažje dostopamo do razkritih ameriških diplomatskih depeš.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

Vallant je pojasnil, da je Assange pomemebn za WikiLeaks, a ni bistven za njegovo delovanje, zato bo organizacija še naprej delovala, kot da se ni nič zgodilo. "Dejansko nam njegova aretacija zelo koristi, pa naj se še tako grdi sliši," je povedal našim uporabnikom.

Sam se ne boji represije naše države, saj se pri svojem dosedanjem delu, naravovarstvenih aktivnostih, akcijah in projektih tako rekoč vsakodnevno srečuje s smrtnimi grožnjami in cyberbullingom.

"Letos spomladi so mi iz dveh glavnih gozdarskih podjetij, ki delujeta na Pohorju, grozili in izsiljevali, da me bodo popolnoma javno diskreditirali in uničili ter objavili podrobnosti iz mojega zasebnega življenja," je dosedanje grožnje opisal Vallant in dodal, da se ne boji ničesar in nikogar.

Kako pa Vallant vidi razplete v prihodnje in kako bo WikiLeaks preživel ob ugašanju virov financiranja?

"Pandorina skrinjica resnice in dejstev je odprta in ni je več mogoče zapreti nazaj, edino če gremo v kameno dobo, ukinemo internet, mobilna in telekomunikacijska omrežja. Domen in zrcalnih strežnikov je toliko in vsak dan več, da je to takšen plaz, ki ga tehnično in finančno ni mogoče zaustaviti; trenutno je več kot 1.005 zrcalnih strežnikov," pravi Vallant.

Za vzpostavitev slovenske domene so se odločili, ker hočejo dokazati, da je Slovenija pravna demokratična država, če pa jih bodo napadli ali jim poskušali odvzeti domeno, potem se bo videlo stanje naše družbe, je še povedal.