Natančen vzrok nesreče letala Air France še ni znan. Foto: EPA
Natančen vzrok nesreče letala Air France še ni znan. Foto: EPA

Prvič danes objavljeni zvočni posnetki iz kabine letala, ki se je ponesrečilo med tropskim neurjem na poti iz Ria de Janeira v Pariz, kažejo na veliko paniko in ignoranco med osebjem, ki je skrbelo za letalo, piše britanski Daily Mail.

Eden izmed pilotov je pred padcem dejal, da bodo padli, in drugi pilot mu je odgovoril z vprašanjem: "Toda, kaj se dogaja?" Nekaj sekund pozneje je letalo treščilo v morje in umrlo je 228 ljudi.

Do zdaj so bili javno objavljeni le deli pogovora med 37-letnim Davidom Robertom, 32-letnim Pierre-Cedricom Boninom in glavnim pilotom, 58-letnim Marcom Duboisom.

Preiskovalci so dele pogovora prikrili, da ne bi vznemirjali družine umrlih pilotov v najhujši nesreči v zgodovini francoske letalske družbe.

V svoji knjigi o letalski nesreči veteranski francoski letalski inštruktor Jean-Pierre Otelli opisuje, kako piloti niso bili kos situaciji, ki je privedla do tragičnega konca.

Kopilota se nista znašla
Glavni pilot Dubois, ki je imel za seboj 11.000 ur letenja, je bil na redni malici, ko so se pojavili zapleti, s katerimi sta se morala zato spoprijeti njegova kopilota.

"Torej, ali bo prišel?" se na posnetku sliši Roberta, ki je zaklel, ko je Dubois potreboval celo minuto, da se je vrnil nazaj v pilotsko kabino. Ob vrnitvi je Robert glavnemu pilotu dejal, da ne ve, kaj se dogaja.

Namesto da bi piloti spustili nos letala, kot v takih primerih velevajo pravila, so ga dvignili. Air France zatrjuje, da so pilote zmedli različni signali o stanju letala, čeprav proizvajalec letala zatrjuje, da se je letalo odzivalo normalno.

Ko se je letalo med padcem približevalo morju, so piloti med seboj komunicirali v kratkih in paničnih vprašanjih. "Kaj misliš? Kaj misliš? Kaj moramo storiti?" je spraševal Robert, medtem ko je premetavalo letalo.

"Nimam nadzora nad letalom. Nobenega nadzora nad letalom nimam," je odvrnil Bonin, ko se je alarm oglasil že šestič v dveh minutah.

Enota francoskih preiskovalcev letalskih nesreč se je ostro odzvala na izdajo knjige in je Otellija obtožila, da nima nobenega spoštovanja do pokojnih članov posadke.