Papež Frančišek med srečanjem z budističnimi menihi. Foto: Reuters
Papež Frančišek med srečanjem z budističnimi menihi. Foto: Reuters
Množičen obisk papeževe maše na prostem v Mjanmaru

"Če želimo biti združeni, kar je naš namen, moramo premagati vse oblike nesoglasij, nestrpnosti, predsodkov in sovraštva," je papež pozval najpomembnejše budistične menihe v tej azijski državi. Nekateri budistični menihi s svojimi govori namreč že več let podžigajo sovražnost do muslimanov in s tem utrjujejo sovražen odnos do Rohingov. V zadnjih mesecih so najvišji budistični predstavniki začeli brzdati najbolj skrajne menihe.

Papež je predtem v največjem mjanmarskem mestu Jangon daroval veliko mašo na prostem, ki se je je udeležilo okoli 150.000 ljudi. Vernike je pri tem pozval, naj na nasilje ne odgovorijo z maščevanjem. "Vem, da imajo številni v Mjanmaru vidne in nevidne rane nasilja, ki naj bi jih pozdravili z jezo in nasiljem, a pot maščevanja ni pot Jezusa," je dejal sveti oče, ki je mašo daroval na nogometnem stadionu Kyaikkasan.

V Mjanmaru je katoličanov le 1,27 odstotka prebivalstva.

Frančišek, prvi papež, ki je obiskal Mjanmar, je obisk v tej azijski državi začel v ponedeljek. Že prvi dan se je srečal s poveljnikom mjanmarske vojske, generalom Min Aung Hlaingom, v torek pa se je pogovarjal z mjanmarsko voditeljico Aung San Su Či.

V četrtek bo sveti oče svojo azijsko turnejo nadaljeval v Bangladešu.

Množičen obisk papeževe maše na prostem v Mjanmaru