Vprašanje, ki se je postavljalo pred papeževim prihodom v Mjanmaru, je bilo, ali bo Rohinge imenoval s tem imenom. Za zdaj se je temu izognil. Foto: EPA
Vprašanje, ki se je postavljalo pred papeževim prihodom v Mjanmaru, je bilo, ali bo Rohinge imenoval s tem imenom. Za zdaj se je temu izognil. Foto: EPA
Aung San Su Či je na udaru kritik iz tujine zaradi njenega odnosa do vprašanja pregona manjšine Rohinga. Foto: EPA

Medtem ko so organizacije za človekove pravice papeža pozvale, naj v podporo Rohingom izrecno uporabi ime manjšine, ga je katoliška skupnost v tej pretežno budistični azijski državi pred obiskom prosila, naj tega ne stori, saj da bi lahko z izrecnim omenjanjem Rohingov škodoval okoli 660.000 tamkajšnjim katoličanom.

V ponedeljek se je Frančišek sestal s poveljnikom vojske, danes pa z voditeljico države. Po srečanju je v govoru poudaril, da mjanmarsko ljudstvo "še naprej trpi zaradi državljanskih spopadov in sovražnosti, ki trajajo že predolgo in so ustvarili globoke delitve". Mjanmarske oblasti je pozval k sodelovanju z mednarodno skupnostjo, pozval pa je tudi k "spoštovanju vseh etničnih skupin in njihove identitete".

Aung San Su Či: Zavezana sem zaščiti pravic
Aung San Su Či pa je dejala, da je zavezana "zaščiti pravic, spodbujanju strpnosti in zagotavljanju pravic vseh" državljanov. "Od nas se pričakuje, da bomo nadaljevali nalogo gradnje države, ki temelji na zakonih in institucijah ter bo vsakomur v državi zagotovila pravičnost, svobodo in varnost," je dejala Nobelova nagrajenka za mir, ki je deležna številnih kritik, češ da je vojski dala proste roke pri preganjanju Rohingov.

V sredo bo imel papež v Jangonu mašo na prostem, kamor naj bi prispelo okoli 200.000 ljudi, obisk pa bo končal v četrtek, ko bo odpotoval v sosednji Bangladeš, kamor je od konca avgusta iz Mjanmara zbežalo več kot 600.000 Rohingov, ki jih budistična večina prebivalcev države sicer preganja že več desetletij.

Povod za nasilje vojske in policije nad civilnim prebivalstvom je bil avgustovski napad muslimanskih upornikov na varnostne sile. Mjanmar pripadnike te muslimanske manjšine obravnava kot nezakonite priseljence in zanje uporablja izraz Bengalci ter s tem namiguje, da izvirajo iz Bangladeša.