Papež Frančišek je koroškega Slovenca imenoval na mesto škofa krško-celovške škofije. Foto: EPA
Papež Frančišek je koroškega Slovenca imenoval na mesto škofa krško-celovške škofije. Foto: EPA

Ime 64-letnika, ki bo po 17 letih nasledil Aloisa Schwarza, ki je julija lani prevzel mesto škofa škofije St. Pölten, se je v preteklih mesecih večkrat pojavilo med kandidati za novega škofa na Koroškem.

Z imenovanjem Marketza za novega krško-celovškega škofa se končuje turbulentno obdobje za Cerkev na avstrijskem Koroškem, ki je od Schwarzevega odhoda brez pravega vodstva. Trenutno jo začasno vodi vojaški škof Werner Freistetter. Dejal je, da se izjemno veseli Marketzevega imenovanja. Ta se bo javnosti predstavil v petek dopoldne, je sporočila Cerkev na avstrijskem Koroškem.

Cerkveni vrh pozdravil imenovanje
Avstrijski kardinal Christoph Schönborn je njegovo imenovanje označil za "dobro, razveseljivo odločitev". Da bo po dolgih letih škof v krško-celovški škofiji znova nekdo po rodu iz avstrijske Koroške ter da ta prvič pripada slovenski narodni skupnosti, je "pomemben znak za Avstrijo", je po poročanju tiskovne agencije Kathpress sporočil kardinal. Narodne skupnosti so z imenovanjem dobile poseben poudarek, je še menil.

Duhovnik ne zato, da bi bil velik glasnik vere, temveč da bi bil tam za ljudi
Marketz, ki bo po Egonu Kapellariju iz avstrijske Štajerske in Aloisu Schwarzu iz Spodnje Avstrije prvi domačin na čelu Cerkve na avstrijskem Koroškem, se je rodil v Št. Lipšu. Leta 1975 je maturiral na gimnaziji Tanzenberg, nato je v Salzburgu in Ljubljani študiral teologijo, 1982 pa je v Celovcu prejel mašniško posvečenje. Desetletje pozneje je prevzel vodenje slovenskega pastoralnega oddelka, leta 1994 pa je bil imenovan še za župnika v Radišah. Leta 2009 je postal direktor škofovskega pastoralnega urada in škofovski vikar za pastoralo, misijone in evangelizacijo. Poleg tega je izdajal cerkvena časopisa Sonntag in Nedelja, nazadnje pa je vodil koroško Karitas.

Kot je povedal, duhovnik ni postal zato, "da bi bil velik glasnik vere, temveč da bi bil tam za ljudi", njegove besede povzema APA. S prevzemom koroške Karitas je Marketz postal tudi škofov vikar za socialne službe, bil pa je tudi škofijski koordinator za vprašanja azila.
Vseskozi se je zavzemal za humano ravnanje z begunci in v tej luči leta 2015 ostro kritiziral Evropsko unijo, podpiral je tudi nastanitev beguncev v župniščih in zasebnih hišah.

Marketz je pojasnil, da se je dolgo branil misli, da bi mu bila lahko zaupana naloga, da bi postal škof, saj je bil popolnoma predan delu za Karitas, zdaj pa se veseli prihodnjih srečanj z ljudmi in sodelovanja z vsemi, ki delajo za Cerkev na avstrijskem Koroškem.