Maše se je udeležilo več deset tisoč vernikov, med njimi številni mladi in romarji iz Latinske Amerike. Foto: EPA
Maše se je udeležilo več deset tisoč vernikov, med njimi številni mladi in romarji iz Latinske Amerike. Foto: EPA
Cvetna nedelja v Vatikanu

Papež je med mašo opozoril na brezbrižnost do izključenih v družbi, predvsem beguncev, za katere nihče ne želi prevzeti odgovornosti. Ob tem je javnost pozval, naj prevzame "odgovornost za usodo beguncev".

Kot na svetopisemski poti Kristusovega trpljenja tudi danes številni zanje nočejo prevzeti odgovornosti. V pridigi je govoril o krščanski ponižnosti in Kristusovem ponižanju, ki ga je bil po svetopisemskem izročilu deležen v zadnjih dneh življenja. To je bila pot služenja, darovanja, odpovedi samemu sebi, ki za nas pomeni odpoved sebičnosti, žeji po oblasti in slavi, je dejal papež in dodal, da ob tem misli predvsem na izključene, na begunce in na prosilce za azil, je poročal Radio Slovenija.

Za katoliške vernike je to teden neposrednih priprav na veliko noč, praznik Jezusovega vstajenja od mrtvih. S cvetno nedeljo se namreč spominjajo Jezusovega prihoda v Jeruzalem, kjer so ga ljudje pozdravljali s palmovimi vejami.
V spomin na ta dogodek v Katoliških cerkvah na ta dan blagoslavljajo zelenje. Več deset tisoč vernikov, ki so danes preplavili Vatikan, je tako prišlo z oljčnimi in palmovimi vejicami v rokah.

Na veliki četrtek bo sveti oče nato daroval krizmeno mašo, ki ji bo sledila slovesnost umivanja nog. Papež bo v begunskem centru prebežnikom umil noge. Na veliki petek se bo zvečer udeležil križevega pota v rimskem Koloseju, v nedeljo pa bo daroval velikonočno mašo in podelil blagoslov urbi et orbi (mestu in svetu).


Cvetna nedelja v Vatikanu