Papež je s svojim pozivom škofom močno razburil britanske posvetne organizacije. Foto: EPA
Papež je s svojim pozivom škofom močno razburil britanske posvetne organizacije. Foto: EPA
Britanski homoseksualci bi z novim zakonom dobili precej več pravic. Foto: EPA

Papež je spremembe zakona opisal kot nepravične, katoliške škofe Anglije in Walesa na obisku v Vatikanu pa pozval, naj svoje vernike prepričajo, da se postavijo proti zakonu.
Sveti oče je svoj bes uperil skoraj izključno na zadnji zakon, ki katoliškim agencijam za posvojitve preprečuje diskrimininacijo istospolno usmerjenih parov, in na predlagani zakon o enakosti, po katerem bi Cerkve težje zavrnile prijave za službe homoseksualcem ali ljudem, ki so prestali operacijo spola.
"Zakon je v želji, da bi dosegel svoj cilj enakosti, vključil nepravične omejitve na svobodo verskih skupnosti, da bi delovale v skladu z njihovimi prepričanji. V nekaterih ozirih dejansko krši naravni zakon," je dejal Benedikt XVI.

Vatikanska militantnost?
Njegovi komentarji so že naleteli na ostre kritike Nacionalnega posvetnega združenja, ki med papeževim septembrskim obiskom napoveduje proteste. "Davkoplačevalci bodo prejeli račun 20 milijonov funtov za obisk, za katerega je že napovedal, da bo napadel enake pravice in promoviral diskriminacijo," je dejal predsednik združenja Terry Sanderson.
Ob tem je še dodal, da si bo prizadeval zbrati gejevske in feministične skupine, organizacije za načrtovanje družin, skupine za pravico do splava, skupine za podporo žrtev in kogar koli drugega, ki se "čuti napaden" od vatikanske "trenutne militantnosti".

Papež je v svojem nagovoru pozval ne le škofe, ampak tudi duhovnike, učitelje, katehete in pisce - vse, ki se ukvarjajo z nalogo širjenja božje besede - da "skrbno spodbujajo duh, ki vodi celotno Cerkev v resnico, jo poveže v eno in jo navdihuje z duhovno gorečnostjo".

Škofi opogumljeni
Škofi so po srečanju s papežem poročali, da so jih njegove besede opogumile. "Jasno je bilo, da pozna položaj in da jo je implementiral na poziv k spremembi zakona," je povedal westminstrski nadškof.
"Agencije za posvojitve so se zaradi zakona bodisi zaprle bodisi se odmaknile od Katoliške cerkve. To je bil, denimo, en primer tistega, kar jaz pojmujem za nerazumno okrnitev katoliškega doprinosa. Od 480 agencij jih je bilo le 11 katoliških. Popolnoma neproporcionalno." Ob tem je še dodal, da sicer ne podpirajo diskriminacije, da pa "moraš ločiti med ljudmi".