Papež Benedikt XVI. naj bi letos obiskal Izrael. Foto: EPA
Papež Benedikt XVI. naj bi letos obiskal Izrael. Foto: EPA
Papež z ameriškimi Judi

Papež je v Vatikanu sprejel delegacijo Konference predsednikov večjih ameriških judovskih organizacij. Med srečanjem je dejal, da "holokavst, to strašno poglavje naše zgodovine, ne sme biti nikoli pozabljeno", in da Katoliška cerkev zavrača vsakršno obliko antisemitizma.

Nesprejemljivo zanikanje holokavsta
"Cerkev je močno in nepreklicno zavzeta za zavračanje vsakršne oblike antisemitizma in za nadaljevanje ustvarjanja dobrih in trajnih odnosov med katoličani in Judi," je dejal Nemec Joseph Ratzinger, ki je holokavst označil za zločin proti Bogu in človeštvu, vsakršno zanikanje ali zmanjševanje pomena tega zločina pa za "neznosno in nesprejemljivo". "To bi moralo biti jasno vsem, še posebej pa tistim, ki sledijo svetopisemskemu izročilu," je dodal.

Izjave škofa Wiliamsona vznemirile Jude
Do srečanja je prišlo nekaj dni zatem, ko je britanski katoliški škof Richard Williamson z izjavami o dvomu o holokavstu užalil Jude. Zanikal je namreč, da so bile v nemških koncentracijskih taboriščih plinske celice in da so nacisti med drugo svetovno vojno pokončali šest milijonov Judov.

Predsednik delegacije ameriških judovskih voditeljev, rabin Arthur Schneier, je v Vatikanu dejal, da je bilo srečanje s papežem za Jude zelo pomembno, še posebej po "bolečih in težkih dnevih", ki so jih povzročile izjave škofa Williamsona. Schneier se je papežu tudi zahvalil za "nesporno solidarnost" do judovskega naroda in obsodbo holokavsta ter pozdravil govorice o papeževem obisku Svete dežele.

A. P.

Papež z ameriškimi Judi