Papež se je za spolne zlorabe opravičil pred množico duhovnikov. Foto: EPA
Papež se je za spolne zlorabe opravičil pred množico duhovnikov. Foto: EPA
Papež prosi odpuščanja

"Stalno prosimo Boga in prizadete za odpuščanje in hkrati obljubljamo, da bomo naredili vse, da se take zlorabe nikoli več ne bodo ponovile," je dejal papež med pridigo na Trgu svetega Petra na slovesnosti ob koncu leta duhovščine. Papež je dodal, da se je zgodilo, da so v letu veselja zaradi zakramenta duhovništva na dan prišli grehi duhovnikov, predvsem zlorabe najmlajših.

Strožji nadzor nad bodočimi duhovniki
Papež je daroval mašo pred 15.000 duhovniki in zatrdil, da bo Cerkev v prihodnje uvedla strožji nadzor pri izbiri moških, ki se bodo podali na pot duhovništva.

"Pri sprejemanju moških v duhovniško službo in pri njihovem oblikovanju bomo naredili vse, kar lahko, da pretehtamo pristnost njihove predanosti, in potrudili se bomo, da jih spremljamo na njihovi poti, tako da jih bo Gospod varoval in bdel nad njimi v težavnih razmerah in med nevarnostmi življenja," je dejal papež. Opozoril je, da duhovništvo ni poklic, temveč zakrament.

Prav v letu duhovščine so prišla na dan številna razkritja o pedofilskih škandalih duhovnikov in poskusih cerkvenih oblasti, da bi prikrile zlorabe duhovnikov. Škandali, ki so pretresli Cerkev, morajo biti "začetek očiščenja, ki bo Cerkev popeljalo v prihodnost". S pedofilijo se duhovništvo, katerega naloga je kazati božjo skrb, spreminja v svoje nasprotje, je še dejal papež v svojem najjasnejšem opravičilu zaradi zlorab.

Predstavnica žrtev z opravičilom ni zadovoljna
Papeževa izjava ni zadovoljila Barbare Blaine, vodje ameriške podporne skupine za žrtve duhovnikov. Izjavo je ocenila za "megleno enostavčno obljubo". "Resnična rešitev mora vsebovati dejansko zmanjšanje moči škofov in večje pristojnosti posvetnih oblasti pri zaščiti otrok," je dejala predsednica skupine SNAP. Kot nujne štiri korake za zaščito otrok je navedla razkrinkanje storilcev, kaznovanje sokrivcev, uvedbo neodvisnih preiskav in reformo posvetnih zakonov.

Papež branil celibat
Zaradi razkritja številnih zlorabje bilo v zadnjem času tudi med cerkvenimi predstavniki slišati mnenja, da bi bilo smiselno razmisliti o odpravi celibata. Benedikt XVI. je med četrtkovim molitvenim bedenjem v Vatikanu znova branil celibat, ki je po njegovih besedah "najboljše sredstvo proti drugim škandalom, ki so posledica človeške slabosti" in "dejanje vere in zvestobe Bogu".

Papež prosi odpuščanja