Papež Frančišek je danes maševal približno 4000 brezdomcem iz 20 držav, ki so se zbrali v Baziliki svetega Petra v Vatikanu. Foto: Reuters
Papež Frančišek je danes maševal približno 4000 brezdomcem iz 20 držav, ki so se zbrali v Baziliki svetega Petra v Vatikanu. Foto: Reuters
Svetovno znan italijanski dirigent Ennio Morricone je na sobotnem koncertu za zbrane brezdomce in revne dirigiral, izkupiček pa bo namenjen gradnji katedrale v Ugandi in šole v Burkina Fasu. Foto: Reuters

V svojem nagovoru je sveti oče opozoril na simptom "duhovne skleroze", ko se zanimanje osredotoča le na proizvodnjo in ne na ljudi: "Razlog za skrb je, ko vest ogluši in ne dojemamo več soljudi, ki poleg nas trpijo, in ko ne opazimo resnih svetovnih problemov in ti postanejo zgolj preslišan refren v poročilih."

Ob tem je opozoril, da bo za tiste, ki so sicer denarno revni, a imajo bogato duhovnost, "vedno vzšlo sonce pravičnosti". Po njegovih besedah je tragični paradoks današnjega časa, da ob večjem napredku, "kar je samo po sebi nekaj dobrega, vedno več ljudi do njega nima dostopa: to je ena velika nepravičnost".

Vatikanski odbor za novo evangelizacijo bo financiral gradnjo nove katedrale v Ugandi in poljedelsko šolo v Burkina Fasu, in sicer z denarjem, ki ga je zbral s sobotnimi donacijami na koncertu italijanskega dirigenta Ennia Morriconeja za zbrane brezdomce in revne.

Čez en teden zaprtje leta usmiljenja
Ravno snidenje papeža z brezdomci je eden od vrhuncev jubilejnega leta usmiljenja, ki ga je Frančišek razglasil decembra lani in se bo zaključilo čez dober teden dni, v nedeljo, 20. novembra, na praznik Kristusa kralja. Takrat bodo svečano zaprli sveta vrata v Baziliki svetega Petra.

Papež Frančišek si je želel, da sveto leto praznujejo po celem svetu, zato so lahko sveta vrata prvič odprle vse katedrale sveta. Po navodilih pa se že danes svetoletna vrata zapirajo v krajevnih cerkvah. Po nekaterih stolnih cerkvah bodo slovesnosti potekale tudi še v prihodnjih dneh.