Papež med sprehodom in molitvijo na pokopališču avstro-ogrskih vojakov. Foto: EPA
Papež med sprehodom in molitvijo na pokopališču avstro-ogrskih vojakov. Foto: EPA
Papež v Sredipolju
Med številnimi verniki je vstopnice prejelo tudi 500 Primorcev, med njimi 45 iz Kopra. Foto: BoBo
Papež Frančišek v Sredipolju (foto: Sandi Fišer).
Papež o norosti vojn
Pred obiskom papeža na Goriškem

Papež je pripotoval na krajši obisk v goriško občino Sredipolje ob meji s Slovenijo, kjer je v spomin na prvo svetovno vojno pred sto leti molil za padle v vseh vojnah in za mir v svetu.

Pred kostnico v Sredipolju je molil za žrtve vseh vojn in prosil za dar miru vsem narodom. "Vojna je norost," je dejal papež ob začetku maše na stopnišču kostnice, kjer je pokopanih več kot 100.000 italijanskih vojakov, padlih v prvi svetovni vojni.

Glede na današnje vojne je dejal: "Kako je to mogoče? Mogoče je, ker so tudi danes v ozadju interesi, geopolitični načrti, pohlep po denarju in oblasti, in je vojna industrija, za katero se zdi, da je tako zelo pomembna! In ti načrtovalci groze, vsi ti organizatorji spopadov kakor tudi prodajalci orožja imajo v srcu napis 'Kaj mi mar'."

"Medtem pa modri prizna napako, začuti bolečino, se kesa, prosi odpuščanja in se zjoče. S tem 'Kaj mi mar?', ki ga brezobzirni vojni poslovneži nosijo v srcu, morda veliko zaslužijo, toda njihovo pokvarjeno srce je izgubilo sposobnost, da se zjoče. Ta 'Kaj mi mar?' preprečuje jok. Kajn se ni zjokal. Kajnova senca nas pokriva danes tu, na tem pokopališču. Tu jo vidimo. Vidimo jo v zgodovini od 1914 do danes. Tudi danes jo vidimo," je zbrani množici sporočil papež.

Na prizorišču maše se je zbralo okoli 20.000 ljudi, med njimi polovica italijanskih vojakov. Obisk je potekal ob strogih varnostnih ukrepih ob navzočnosti številnih cerkvenih dostojanstvenikov iz vse Evrope in vernikov, ki so imeli že razdeljene vstopnice.

Priljubljeni papež Bergoglio, ki je o prvi svetovni vojni veliko slišal od svojega italijanskega starega očeta, vojaka na reki Piavi, je za svoji postaji molitve za mir izbral pomembna vojaška spomenika. Prvo je mednarodno pokopališče avstro-ogrskih vojakov, ki so tam pokopani pod katoliškim križem, čeprav so sami pripadali različnim veroizpovedim in tudi narodom. Kostnica dobrih 100 tisoč italijanskih vojakov, ki so umrli na bojiščih soške fronte, pa je veličasten spomenik iz časa fašizma.

"Maša za vse - ne glede na narodnost"
Slovenski duhovnik iz Štandreža pri Gorici Karlo Bolčina je dejal, da je imela italijanska vojska ob stoletnici začetka prve svetovne vojne namen organizirati sveto mašo in srečanje s papežem na Trgu svetega Petra v Rimu, česar pa papež ni sprejel, saj bi šlo za mašo, pri kateri bi se poveličevalo in se spominjalo samo zmagovalcev - Italijani namreč prvo svetovno vojno doživljajo kot veliko zmago.

V nasprotju s tem je Frančišek predlagal sveto mašo na stopnišču kostnice v Sredipolju, kjer so sicer res pokopani predvsem italijanski vojaki, a najprej je šel na grobove padlih avstro-ogrskih vojakov in tudi sveto mašo je daroval za vse padle v grozoviti vojni, torej tudi za slovenske prednike. "Vesel sem, da bo papež molil in daroval mašo za vse, ne glede na narodnost," je dejal Bolčina.

Urednik katoliškega tednika La voce Isontina v Gorici Mauro Ungaro pravi, da je papežev obisk "kot pečat poti sprave, po kateri hodimo zadnja leta". "Ni je družine v širšem prostoru, ki bi v prvi svetovni vojni ne izgubila svojega človeka. Kaj lahko še bolj združuje kot prav to?"

S papežem Frančiškom je bilo danes več kardinalov, 50 škofov in 250 duhovnikov iz osrednje Evrope. Med številnimi verniki je vstopnice prejelo tudi 500 Primorcev, med njimi 45 iz Kopra.

Foto: EPA, BoBo, Sandi Fišer

Papež o norosti vojn
Pred obiskom papeža na Goriškem