Papeža je med obiskom na Portugalskem ves čas spremljala velika množica ljudi. Foto: EPA
Papeža je med obiskom na Portugalskem ves čas spremljala velika množica ljudi. Foto: EPA

Maše v drugem največjem portugalskem mestu se je udeležilo okoli 150.000 vernikov, ki jim je papež dejal, da poslanstvo Cerkve danes ne zajema le "nekristjanov in oddaljenih dežel, ampak tudi družbenokulturna okolja in predvsem srce, ki je pravi prejemnik misijonarske dejavnosti".

Papež se je tako odzval na vse večjo sekularizacijo, ki se ji ni izognila niti tradicionalno katoliška Portugalska, kjer upada število katolikov, vse manj pa je tudi vernikov, ki se dejansko versko udejstvujejo. Država je v zadnjih letih sprejela tudi liberalnejšo zakonodajo glede splava in istospolnih porok.

Prav pri teh dveh vprašanjih je papež med četrtkovim obiskom romarskega središča Fatima izrazil ostro nasprotovanje Cerkve. Poudaril je, da so pobude Cerkve nujne za zmago nad "tragedijo", ki jo po njegovih beseda predstavlja splav, in poudaril nujnost varovanja "družine, ki temelji na trajni poroki med moškim in žensko". Splav in poroke istospolnih partnerjev je označil za "zahrbtni in nevarni grožnji skupnemu dobremu".

Med obiskom na Portugalskem se papež ni mogel izogniti najbolj perečemu vprašanju, ki pesti Katoliško cerkev, in je ostro obsodil spolne zlorabe otrok katoliških duhovnikov. Pozval je k očiščenju in pokori znotraj Cerkve ter tudi k odpuščanju in pravici.

Današnje maše se je udeležil tudi konservativni portugalski predsednik Anibal Cavaco Silva, ki ga čaka odločitev o podpisu zakona o istospolnih porokah, ki ga je parlament sprejel februarja letos.