Kot so sporočili iz Vatikana, papež Frančišek dalajlamo sicer
Kot so sporočili iz Vatikana, papež Frančišek dalajlamo sicer "zelo ceni", a je bila njegova prošnja "zavrnjena iz očitnih razlogov". Foto: Reuters

V Rimu poteka srečanje Nobelovih nagrajencev za mir, ki se ga udeležujejo tibetanski duhovni voditelj dalajlama, nekdanji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov, Betty Williams, David Trimble, nadškof Desmond Tutu, Jody Williams, Leymah Gbowee, Mairead Maguire in Širin Ebadi. Srečanje je zasenčila odločitev papeža Frančiška, da se ne sreča z dalajlamo.

Tiskovni predstavnik Vatikana je še povedal, da se papež ne bo srečal z nobenim izmed Nobelovih nagrajencev, zbranih v Rimu, jih bo pa nagovoril prek videosporočila. Srečanje Nobelovih nagrajencev bi moralo potekati že oktobra v Južnoafriški republiki, vendar je bilo prestavljeno v Rim, saj so južnoafriške oblasti zavrnile izdajo vizuma dalajlami.

Nadzor nad Katoliško cerkvijo na Kitajskem
Tiskovni predstavnik Vatikana je pojasnil, da papež dalajlamo sicer "zelo ceni", a je bila njegova prošnja "zavrnjena iz očitnih razlogov", poroča BBC. Po mnenju poznavalcev Vatikan ne želi ogroziti svojih prizadevanj za izboljšanje odnosov s Kitajsko. Oblasti v Pekingu imajo dalajlamo za separatista, zato se jezno odzovejo vsakič, ko ga sprejme kateri izmed tujih državnikov.

Peking in Vatikan sta v sporu glede nadzora nad Katoliško cerkvijo na Kitajskem, ki ima okoli 12 milijonov vernikov. Cerkev na Kitajskem je razdeljena na uradno domoljubno cerkveno združenje, ki je vdano kitajski komunistični partiji, in podtalno Katoliško cerkev, ki je zvesta papežu.

Papež ne bo sprejel Nobelovih nagrajencev
Dalajlama je za italijanske medije povedal, da je sam stopil v stik z Vatikanom, vendar so mu povedali, da bi srečanje lahko povzročilo težave. V Vatikanu so pojasnili, da odločitev ni bila sprejeta iz strahu, temveč da bi "se izognili trpljenju tistih, ki že tako trpijo". Dalajlama je bil zadnjič na avdienci pri papežu leta 2006, ko je Katoliško cerkev vodil Benedikt XVI.