Papež Benedikt XVI. je navajal srednjeveške spise iz 14. stoletja. Foto: EPA
Papež Benedikt XVI. je navajal srednjeveške spise iz 14. stoletja. Foto: EPA

Pokaži mi, kaj je novega prinesel Mohamed in videl boš le slabo in nečloveško; vero, ki jo narekuje, pa širi z mečem.

Bizantinski cesar, katerega citat je uporabil papež
Protest v Pakistanu
Številni muslimani po sveti zahtevajo, da se papež opraviči za svoje besede o islamu. Foto: EPA

Papež Benedikt XVI. je med predavanjem na univerzi v Regensburgu navedel bizantinskega cesarja Manuela II.: "Pokaži mi, kaj je novega prinesel Mohamed, in videl boš le slabo in nečloveško; vero, ki jo narekuje, pa širi z mečem." Med govorom je dvakrat omenil, da gre za navedek, ob tem pa dejal, da je to presenetljivo oster način, kako postaviti vprašanje povezanosti vere in nasilja. Navajal je tudi cesarjeve refleksije, da muslimanski bog ni povezan z našimi vrednotami niti z razumom.

Razburjena muslimanska skupnost
Od papeža zahtevajo opravičilo najvišji turški verski predstavniki, saj njegove besede razumejo kot žalitev in pričakujejo, da jih bo vzel nazaj. Papež naj bi Turčijo obiskal konec novembra, a po besedah tamkajšnjih predstavnikov turške cerkve obisk ni smiseln, če Benedikt XVI. o islamu razmišlja tako.

Oglasila se je že tudi osrednja organizacija Turkov v Nemčiji, ki težko verjame, da je papež ravno v odnosu do nasilja med islamom in krščanstvom zarisal tako ostro ločnico, saj je nenazadnje tudi zgodovina krščanstva krvava. Muslimani v Franciji od papeža pričakujejo pojasnilo, v Egiptu pa so pozvali k prekinitvi stikov z Vatikanom. Obžalovanje so izrazili tudi v 57-članski organizaciji Islamske konference in na številnih muslimanskih spletnih straneh po svetu.

Vatikan hiti z razlago
Papeževo predavanje na univerzi je bilo sicer po besedah navzočih teološko izjemno globoko in zapleteno, iz Vatikana pa so sporočili, da papež ni hotel prizadeti verskih čustev muslimanov, saj želi negovati odnose z islamom. Želel je poudariti, da vera ne more biti opravičilo za nasilje, ni pa imel nobenega namena razpravljati o džihadu, čeprav je ta izraz in izraz sveta vojna večkrat uporabil.

Merklova v bran papežu
Nemška kanclerka Angela Merkel brani papeža pred obtožbami, da je napadel islam, saj naj bi ga kritiki narobe razumeli. Merklova meni, da papežev govor ni bil pravilno razumljen, saj je bil po njenih besedah v bistvu povabilo k dialogu med religijami. Papež je hotel le poudariti odločno in brezpogojno obsodbo vseh oblik nasilja v imenu vere, še meni Merklova.

Pokaži mi, kaj je novega prinesel Mohamed in videl boš le slabo in nečloveško; vero, ki jo narekuje, pa širi z mečem.

Bizantinski cesar, katerega citat je uporabil papež