Italijanski istospolno usmerjeni so s parado ponosa v Rimu opozarjali na svoje pravice. Foto: EPA
Italijanski istospolno usmerjeni so s parado ponosa v Rimu opozarjali na svoje pravice. Foto: EPA
Parada ponosa v Rimu

Udeleženci parade so želeli opozoriti na pravice homoseksualcev in so zahtevali sprejetje zakona o izenačitvi isto- in različnospolnih zvez. Zakonu, ki ga je v parlamentu predlagala vlada premierja Romana Prodija, ostro nasprotuje desnosredinska opozicija, katoliške skupnosti pa ga po besedah vodje združenja istospolno usmerjenih in poslanca Franca Grillinija bojkotirajo.

Na paradi vidni politiki
Parade ponosa pod geslom Enakopravnost zdaj so se udeležili tudi nekateri vidni politiki, še posebej sta bila opazna italijanska ministrica za ženske Barbara Pollastrini in Alfonso Scanio, minister za okolje, ki je priznal, da je biseksualec.

Na paradi se je okoli 100.000 udeležencev, po podatkih organizatorjev pa kar milijon, zavzelo še za poučevanje v italijanskih šolah o strpnosti do drugače spolnousmerjenih, na različnih stojnicah ob robu parade pa so opozarjali na nevarnosti homofobije in spolno prenesljivih bolezni, še posebej aidsa.

Vatikan: Zakoni narave so večni
Vatikan je parado ostro kritiziral. Kardinal Paul Poupard, pristojen za kulturo, je dejal, da ima "mala manjšina ljudi v medijih tak vpliv, da ji je uspelo vsiliti nove poglede v družbi". Kardinal je dodal, da so določene vrednote, kot so družina in zakon med moškim in žensko, zapisane v zakonu narave in večne.

Parada ponosa v Rimu