Udeleženci parade so se sprehodili po prestolnici Dalmacije. Foto: EPA
Udeleženci parade so se sprehodili po prestolnici Dalmacije. Foto: EPA

Splitski župan Ivo Baldasar, ki se v nasprotju z lani letos ni udeležil pohoda, je pred prireditvijo pozval k odprtosti, toleranci in gostoljubnosti. Tako kot prejšnji dve leti je tudi letošnji shod minil mirno in brez incidentov. Policija je prijela 19-letnika zaradi groženj iz sovraštva do pripadnikov skupnosti istospolno usmerjenih, ki jih je izražal na družbenih omrežjih.

Slogan tokratne splitske Parade ponosa je bil "popolna enakopravnost", ki po besedah organizatorjev opozarja na neenakopraven in diskriminacijski položaj pripadnikov LGBT-skupnosti na Hrvaškem. Udeleženci parade so zahtevali popolno enakopravnost, pravno zaščito za istospolne družine, kot jo uživajo heterospolne družine, ter pravico do poroke in zunajzakonske skupnosti.

HDZ-jev nasvet organizatorjem parade
V splitski podružnici opozicijskega HDZ-ja so po poročanju HRT-ja organizatorje pozvali, da shod organizirajo v kakšni kongresni ali športni dvorani, s tem pa denar za obsežno varovanje raje namenijo za v poplavah prizadeta območja v Slavoniji.

Dogodek je varovalo okoli 600 policistov, ki so pri svojem delu prvič uporabili posebno vozilo s sodobno opremo za snemanje in telekomunikacije, s pomočjo katerega se lahko hitro odzovejo na morebitne incidente. Na strehi vozila je kamera, ki lahko v veliki ločljivosti posname posameznike tudi na večjih razdaljah.

Prvo Parado ponosa so v Splitu organizirali leta 2011, ko so morali prireditev odpovedati zaradi neredov, v katerih je bilo poškodovanih več ljudi. Policija je pridržala okoli 70 ljudi, ki so agresivno zmerjali in žalili udeležence shoda ter vanje metali različne predmete.