Močno varovana je bila tudi zagrebška parada ponosa. Foto: EPA
Močno varovana je bila tudi zagrebška parada ponosa. Foto: EPA
Parada ponosa v Zagrebu. Foto: EPA
Skupina, ki ne obstaja? Foto: Facebook
Števila policistov, ki bodo skrbeli za red, policijska uprava še ni želela izdati. Foto: EPA
Prizor z lanske parade ponosa v Splitu.

Po podatkih hrvaške varnostno-obveščevalne agencije (SOA) gre za največje varnostno vprašanje v Splitu v zadnjih desetih letih.

Po lanskih nasilnih izgredih in vsesplošnem kaosu na paradi, ki so vrgli zelo slabo luč na Split, je bilo letos že pred dogodkom veliko razprav, kako preprečiti ponovitev katastrofe. Nova, leva vlada skuša miriti strasti, skupine skrajnežev napovedujejo nov pogrom.

"Policija je pripravljena zagotoviti polno varovanje vsem sodelujočim na paradi, pred shodom, med njim in po njem. Policija bo zagotovila varovanje tudi za vse prebivalce Splita in obiskovalcem mesta," je za hrvaški Dnevnik povedal Paško Ugrina s splitsko-dalmatinske policijske uprave. Dodal je še, da bo policija zagotovil vse metode in sredstva, da bi zagotovila varnost.

Število policistov, ki bodo v soboto skrbeli za red in mir, ni razkril, je pa poudaril, da jih bo dovolj. Ugrina je ob tem pozval Splitčane k sodelovanju in dodal, da je po dogovoru z organizatorjem policija privolila v potek parade s koncem na splitski rivi, kjer je bilo lani nasilje največje.
Mestne oblasti so medtem v torek zbirale podpise gostincev in lastnikov lokalov na rivi in v njeni okolici. Ti trdijo, da bo parada škodila njihovemu poslovanju in da bodo zaradi incidentov imeli gmotno škodo, ki je sami ne nameravajo poravnavati. Zato prosijo, da bi se parada preselila na drugo lokacijo oziroma da bi potekala po drugi trasi, ker sami niso pripravljeni prevzeti stroškov morebitne škode nase. Ob tem so dodali, da če se njihovi zahtevi ne bo ugodilo, pa jim bo povzročena škoda, bodo to zaračunali organizatorju, pokrovitelju in odgovornim telesom.

Ministra na paradi
Podpredsednika Hrvaške narodne stranke (HNS), ministrica za zunanje zadeve Vesna Pusić ter minister za gradbeništvo in prostorsko ureditev Ivan Vrdoljak sta že napovedala svojo udeležbo na paradi, saj želita s tem izkazati podporo zavračanju vsakršne oblike diskriminacije in sprejetju antidiskriminacijskih zakonov.

Na vprašanje o postopkih splitskih oblasti pa je Pusićeva odvrnila, da so prav oni prispevali k dviganju napetosti, namesto da bi jo umirili. Ministrica je spomnila še, da se je HNS vedno boril proti vsem oblikam diskriminacije in sodeloval na paradah ponosa v Zagrebu in Splitu, ker jih imajo za boj proti diskriminaciji, za višje standarde in za državljansko enakost. Vrdoljak pa je presodil, da gre pri paradi za prvovrstno politično vprašanje - da se na Hrvaškem na pragu vstopa v EU reče "ne" nasilju, kamenjanju in žaljivkam in se začnejo spoštovati zakoni. "S ponosom gremo v Split, da se postavimo za vrednote, ki jih že leta podpiramo," je poudaril.

Na paradi bo tudi minister za notranje zadeve Ranko Ostojić, ki gre v Split s "trdno vero, da se v Splitu ne bo ponovilo to, kar se je zgodilo lani". Ob tem je dodal, da ko gre za vprašanje demokracije, varstva človekovih pravic in spoštovanje zakonov, finančni zalogaj ne sme biti vprašanje.
Grožnje Torcide
Državljanska iniciativa v Splitu je sicer dala jasno vedeti, da po njihovem gejevska populacija nima na rivi kaj delati, a kot poroča Jutarnji list, policiji precej večje težave povzroča najskrajnejši del navijaške skupine Torcide, združen v Hajduk Jugend. Po policijskih podatkih Jugend za soboto načrtuje izgrede in napade z molotovkami.

Torcida pa trdi, da Jugend sploh ne obstaja. "Edina težava pri navedbah je, da v Torcidi ne obstaja nobena podskupina, ki bi delovala pod tem imenom," so zapisali v sporočilu, ki so ga poslali medijem. "Pred petimi leti so se sicer res v Splitu pojavile majice z napisom 'Hajduk Jugend', ki pa so bile naglo umaknjene s tržišča, medtem ko skrajna desničarska skupina pod tem nazivom ni nikdar obstajala, ne glede na stališča posameznikov." Ob tem so dodali, da so se vodilni pogovarjali s splitsko navijaško skupino, ki pa so se takim trditvam samo posmihali in dejali, da jih parada sploh ne zanima.

Kljub temu pa njihovih trditev ne podpira profil Hajduk Jugenda na Facebooku, ki je bil odprt pred pol leta. Na strani se v glavnem objavljajo homofobna in neonacistična stališča ter do policije sovražna sporočila.
Črni madež za turizem
Morebitni izgredi na paradi ponosa prav gotovo ne vplivajo dobro tudi na turistično podobo Splita. Ta je že tako skrhana od napovedi 15-odstotne podražitve avtocest in zvišanja cen trajektov. Vozniki osebnih avtomobilov bodo morali za pot od Splita do Zagreba po novem odšteti približno 180 kun (23,8 evra).

Na dražje cene že tako dragih dalmacijskih trajektov pa se je, kot smo poročali že včeraj, ostro odzval tudi predsednik gospodarskega združenja za Dalmacijo Hrvoje Marušić, ki meni, da so dražje karte lahko smrtna obsodba za hrvaške otoke in da se vlada do Dalmacije obnaša mačehovsko.