Prejšnje Parade ponosa v Budimpešti so zaznamovali incidenti, a tokrat je shod minil mirno. Foto: EPA
Prejšnje Parade ponosa v Budimpešti so zaznamovali incidenti, a tokrat je shod minil mirno. Foto: EPA
Madrid
Tudi Madrid je preplavila množica udeležencev Parade ponosa. Foto: EPA

Množico udeležencev sobotne Parade ponosa v madžarski prestolnici so varovale okrepljene policijske enote, ki so jih ločevale od manjših skupin desničarskih skrajnežev, ki so nasprotovali paradi. V nasprotju s preteklimi leti o incidentih niso poročali.

Število udeležencev je bilo največje v zadnjih 16 letih, odkar poteka prireditev. Podporo Paradi ponosa je izrazilo okoli 400 podjetij in organizacij, med udeleženci pa je bilo tudi 20 predstavnikov tujih veleposlaništev ter nekaj opozicijskih politikov.

V Madridu se je po poročanju časopisa El Pais in španskih organizacij za pravice homoseksualcev zbralo okoli 1,2 milijona udeležencev. Sobotna parada je bila sicer vrhunec dogodkov, ki so potekali ves teden.

Udeležencem shoda v podporo pravicam homoseksualcev so se pridružili tudi protestniki, ki nasprotujejo varčevalnim ukrepom kot rešitvi za izhod iz krize.

Madridska Parada ponosa velja med poznavalci za eno izmed največjih zabav v Evropi, medtem ko je Španija glede na raziskavo ameriškega inštituta Pew do homoseksualcev najprijaznejša evropska država, kjer drugače spolno usmerjene sprejema 88 odstotkov prebivalcev. Madrid bo leta 2017 gostil tudi svetovno Parado ponosa.