V Beogradu in drugih mestih ob večerih zaživijo protesti na balkonih in terasah. Foto: Reuters
V Beogradu in drugih mestih ob večerih zaživijo protesti na balkonih in terasah. Foto: Reuters

Današnjega srečanja se niso udeležile vodilne opozicijske stranke, ki so pred tem zagrozile z bojkotom volitev.

Volitve bi morale po prvotnih načrtih potekati 26. aprila, a so jih zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 preložili. Za preložitev so se odločili 17. marca, dva dni po uvedbi izrednih razmer zaradi pandemije.

Vučić je po današnjem srečanju sporočil, da maja ne bo večjih predvolilnih zborovanj, ki pa bi morebiti lahko potekala junija, a se bodo pred odločitvijo o tem posvetovali z epidemiologi.

Bojkot opozicije

Večina opozicije z največjim Zavezništvom za Srbijo (SZS) na čelu sicer napoveduje bojkot volitev. Vodje SZS-ja Vučiću očitajo, da medije, gospodarstvo in druge vzvode moči drži v primežu, da bi svoji Srbski napredni stranki zagotovil zmago na volitvah.

Vladna koalicija, v kateri so ob SNS-u tudi socialisti in nekaj manjšin strank, ima v 250-članski srbski skupščini zdaj več kot 150 poslancev. Zadnje parlamentarne volitve so bile 24. aprila 2016.

Protesti in protiprotesti

V času epidemije novega koronavirusa opozicija v Beogradu in drugih srbskih mestih prireja proteste, na katerih njeni privrženci na balkonih in oknih vsak večer ob 20.05 s tolčenjem po loncih protestirajo proti diktaturi.

25 minut pozneje Vučićevi privrženci odgovorijo s svojimi protesti, v okviru katerih na strehah stanovanjskih blokov prižigajo bakle in v tonskih posnetkih vodjo SZS-ja Dragana Djilasa označujejo za tatu. Opozicija vladi očita, da je organizirala protiproteste, a vlada trdi, da so bili ti spontani.

Vodja SZS-ja Dragan Djilas na protestu. Foto: Reuters
Vodja SZS-ja Dragan Djilas na protestu. Foto: Reuters